Clicky


Ministerie herstelt: duizenden prikken dubbel geteld

Ministerie herstelt: duizenden prikken dubbel geteld
02-02-2021 09:40 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De nieuwe rekenmethode waar het ministerie van Volksgezondheid zondag mee kwam, zorgde ervoor dat duizenden prikken dubbel zijn geteld. Bij de update van het coronadashboard is de fout hersteld, en komt het totaalcijfer op 343.881 prikken.

Op zondag ging het aantal gezette prikken zoals op het dashboard was te zien ineens van 226.000 naar 346.000, door een nieuwe rekenmethode van het ministerie. De meldingen van ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg kwamen pas later binnen, en de nieuwe methode hield rekening met die vertraging. Hier kwam echter kritiek op van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), waarop het ministerie de cijfers nog eens tegen het licht hield. Samen met het RIVM kwam het erachter dat "sprake is van een dubbeltelling van 17.550 prikken".

Het gaat om vaccinaties die zijn geleverd aan ziekenhuisapotheken, die hielpen met "het logistieke proces". De prikken zijn uiteindelijk in verpleeghuizen gezet, maar zijn ook bij de ziekenhuizen geteld.

Het ministerie zegt wel dat er de afgelopen tijd het aantal gezette prikken tegen het coronavirus ondergerapporteerd is. Daarom "toont het dashboard tijdelijk voor een deel van de vaccinatie-locaties een rekenkundige aanname van hoeveel prikken er zijn gezet". Vanuit de priklocaties van de GGD'en en de ziekenhuizen (via het LNAZ) wordt direct gerapporteerd. Voor de verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen zal wel worden gewerkt met een "rekenkundige aanname".

Die aanname is gebaseerd op het aantal prikken dat wordt afgeleverd bij verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen. De vaccins worden op de dag van levering en de drie dagen erna gezet. Het model van het ministerie en het RIVM gaat ervan uit dat de prikken gelijk over die vier dagen worden gezet, dus elke dag een kwart van de geleverde vaccins. Op basis daarvan komen de cijfers op het coronadashboard.

Het gebakkelei over de priktellingen kwam zorgminister Hugo de Jonge op flinke kritiek van de oppositie te staan. De vaccinatiestrategie is veel partijen al een doorn in het oog: Nederland begon als laatste land van Europa met prikken, en moest de plannen aanpassen doordat de levering van vaccins veranderde.