Transport Online - De Jonge: heel weinig ruimte voor versoepelingen

De Jonge: heel weinig ruimte voor versoepelingen

De Jonge: heel weinig ruimte voor versoepelingen
01-02-2021 19:45 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid ziet heel weinig ruimte om de huidige lockdown te versoepelen. Dat zei hij maandag na overleg met de burgemeesters in het Veiligheidsberaad.

"Als je gewoon eerlijk bent over het epidemiologisch beeld dan is daar gewoon heel weinig ruimte om een stap te zetten", aldus de bewindsman. Er komt een derde golf aan en "en dat betekent dat je heel behoedzaam moet zijn" met de eerste stappen die je kunt zetten.

Het kabinet maakt dinsdag op een persconferentie met premier Mark Rutte en minister De Jonge bekend welke versoepelingen er komen. De Jonge wil eigenlijk ook niet van versoepelingen spreken. Daar is "heel weinig aanleiding" voor. Hij gaat er vanuit dat er pas in het tweede kwartaal van "flink wat maatregelen afscheid" genomen kan worden.

Het lijkt erop dat veel maatregelen van de huidige lockdown zullen worden verlengd. Eerder is al wel naar buiten gekomen dat het kabinet eraan denkt om de avondklok te beëindigen. Een analyse van de werking van deze maatregel is er nog niet, zei De Jonge.

Verder overweegt het kabinet om meer winkels open te stellen voor het afhalen van bestellingen. De veiligheidsregio's hebben daar nog wel vragen bij, zei burgemeester Hubert Bruls die voorzitter is van het Veiligheidsberaad. "Die regel gaat qua uitvoerbaarheid best wel veel onduidelijkheid geven. Bij verwarring is het heel lastig controleren."

Wat betreft de avondklok pleit Bruls ook vooral voor helderheid. Als het kabinet die niet verlengd, dan moet die dit voorjaar niet meer terugkomen, zegt hij. "Je kunt niet zeggen: daar gaan we eens even over nadenken en misschien over drie weken weer, dat zou zoveel tumult oproepen, zoveel reacties, dat is niet verstandig."

Minister Arie Slob van Onderwijs maakte zondag al bekend dat de basisscholen en de kinderdagverblijven volgende week weer open mogen gaan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,868
Diesel1,501

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen