Clicky


Waterbeheerders bereiden zich voor op komst hoogwater

Waterbeheerders bereiden zich voor op komst hoogwater
01-02-2021 11:10 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - Waterbeheerders zoals Rijkswaterstaat en de waterschappen bereiden zich voor op de komst van een hoogwatergolf in de grote rivieren Rijn, Waal en IJssel aan het eind van deze week. Door het hoge water overstromen laaggelegen parkeerplaatsen langs de rivieren en lopen uiterwaarden vol. Sommige ponten en veren, zoals bij Dieren en Brummen, zijn al uit de vaart omdat ze niet meer kunnen aanleggen. Andere veerdiensten komen later deze week stil te liggen.

Het water in de Maas staat volgens Rijkswaterstaat nog hoog, maar zal de komende dagen zakken. Op diverse plekken langs deze rivier zijn tijdelijke schotten gebouwd om overstromingen te voorkomen.

Veel regen en smeltwater van sneeuw in het zuiden van Duitsland en Zwitserland zorgen ervoor dat de waterstand in de Rijn bij Lobith zal stijgen naar 14,30 meter boven NAP aan het eind van deze week. Als de waterstand boven de 12 meter boven NAP bij Lobith komt, treden de rivieren buiten de oevers en zijn maatregelen nodig. Rijkswaterstaat denkt dat het water na het weekeinde weer gaat zakken, maar als er opnieuw veel neerslag valt is een nieuwe stijging ook mogelijk. Zorgwekkend hoogwater wordt niet voorzien.

Rijkswaterstaat heeft de stuwen bij Driel, Amerongen en Hagestein in de Neder-Rijn geopend. De hoogwaterkering Ravenswaaij in het Amsterdam-Rijnkanaal is gesloten. Deze kering tussen Ravenswaaij en Tiel beschermt het achterland in het westen tegen opkomend hoogwater vanaf de Lek. De scheepvaart moet omvaren via de Prinses Marijkesluizen.

Waterschap Rivierenland heeft het drijvende gemaal Pannerling bij Doornenburg in het weekeinde weggesleept naar de haven in Arnhem. Dat is nodig om het water door de Linge in de Betuwe vrij te laten stromen. De nevengeul van de Waal bij Nijmegen stroomt sinds maandag mee en de polder Munnikenland bij Slot Loevestein gaat onderlopen, aldus het schap. Waterschap Rivierenland beheert de rivierdijken vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland en inspecteert die bij hoogwater voortdurend. Dijkbewaking is bij de verwachte waterstand nog niet nodig.