Clicky

 
Transport Online - Grindbakken drijven stuurloos op Maas bij Roermond

Grindbakken drijven stuurloos op Maas bij Roermond

Grindbakken drijven stuurloos op Maas bij Roermond
30-01-2021 15:54 | Incidenten | auteur ANP

ROERMOND - [update] Rijkswaterstaat heeft met assistentie van behulpzame schippers vijf stuurloze grindbakken op de Maas bij Roermond naar veiliger wateren weten te loodsen. De vijf met zand en grind geladen duwbakken waren losgeraakt van de duwboot, en vervolgens door de hevige stroming van de Maas op drift geraakt.

Een van de boten schampte een pijler van de Maasbrug bij Roermond. Volgens Rijkswaterstaat raakten er enkele stenen los, maar vanwege de veiligheid van het wegverkeer werd de schade aan de pijler nog nader bekeken. 's Avonds meldde Rijkswaterstaat na onderzoek dat er geen "verstopte schade in de constructie" van de brug is. Alleen de pijler en "bebording hebben lichte uitwendige schade".

Ook een stuw bij Roermond werd geraakt, maar de schade valt mee en is beperkt tot een reling, aldus Rijkswaterstaat. Die maakt geen essentieel onderdeel uit van de stuw die nu nodig is om de hoge waterstand van de Maas te reguleren.

Nadat de boten rond 14.00 uur mogelijk ter hoogte van Oolderhuuske in Roermond waren losgeraakt van de duwboot sloegen de hulpdiensten groot alarm, mede vanwege de veiligheid van de scheepvaart. Op beelden is te zien hoe een van de lange boten met toenemende snelheid over de Maas stroomafwaarts koerste. Uiteindelijk lukte het Rijkswaterstaat met behulp van particuliere schippers de boten te stoppen. De vaartuigen worden naar een veiliger oord bij de stuw bij Linne gevaren.

Hoe de vaartuigen los konden raken van de duwboot en waar dat precies gebeurd is kon de woordvoerster van Rijkswaterstaat zaterdagmiddag nog niet zeggen. Mogelijk heeft de hevige stroming van de Maas ermee te maken, maar dat is niet zeker. De politie stelt een onderzoek in.

Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Wel doet Rijkswaterstaat een oproep aan eigenaren van duwbakken en andere objecten die los kunnen raken, om die goed te zekeren.

Foto's

  • J.Roeland
    MAAS

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,232
Diesel2,102

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden