Transport Online - België inspecteert fabriek in middelpunt vaccinruzie AstraZeneca

België inspecteert fabriek in middelpunt vaccinruzie AstraZeneca

België inspecteert fabriek in middelpunt vaccinruzie AstraZeneca
28-01-2021 13:34 | Coronavirus | auteur ANP/BELGA

BRUSSEL - Belgische inspecteurs hebben de coronavaccinfabriek onderzocht die in het middelpunt staat van de ruzie tussen de Europese Commissie en fabrikant AstraZeneca. Die laatste beweert veel minder vaccins te kunnen leveren dan afgesproken met de Europese Unie doordat de productie in de fabriek in Seneffe hapert.

De Belgische regering gaf opdracht voor de inspectie op verzoek van de commissie, laat de eerste weten. De inspecteurs moeten vaststellen of de door AstraZeneca aangekondigde vertraging "inderdaad te wijten is aan een productieprobleem op de Belgische site". Er zouden onder meer monsters en documenten zijn meegenomen.

De Europese Commissie wil niet zeggen of ze om de inspectie heeft gevraagd. "Dat is aan de Belgische autoriteiten", aldus een woordvoerder.

Ook Nederlandse onderzoekers namen woensdag deel aan de inspectie bij Novasep, dat het vaccin voor AstraZeneca maakt. De inspecteurs verwachten binnen "enkele dagen" verslag uit te brengen.

De commissie, vertegenwoordigers van de lidstaten en de topman van AstraZeneca spraken elkaar woensdagavond opnieuw om een uitweg te vinden uit hun conflict over het uitblijven van overeengekomen leveringen. De commissie heeft het bedrijf ook gevraagd om het contract openbaar te maken, zegt zij.

Het vaccin dat AstraZeneca samen met de universiteit van Oxford heeft ontwikkeld, wordt waarschijnlijk vrijdag goedgekeurd voor gebruik in de EU. Maar het bedrijf zegt volgens EU-bronnen de eerste drie maanden van dit jaar maar een kwart te kunnen leveren van wat was afgesproken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,826
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions