Transport Online - Levenslang wegens rechts-extremistische moord op Duitse politicus

Levenslang wegens rechts-extremistische moord op Duitse politicus

Levenslang wegens rechts-extremistische moord op Duitse politicus
28-01-2021 12:22 | Buitenland | auteur ANP

FRANKFURT - De rechts-extremistische Stephan Ernst is in Frankfurt veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor de politieke moord op de Duitse regionale bestuurder Walter Lübcke. Ernst schoot de christendemocratische politicus in 2019 dood in het noorden van deelstaat Hessen.

Ernst heeft lang tegenstrijdige verklaringen afgelegd maar legde uiteindelijk een bekentenis af en betuigde spijt. Hij wisselde meerdere keren van advocaat en werd donderdag verdedigd door een advocaat van Turkse komaf die eerder de belangen van slachtoffers van rechtsextremisten in rechtszalen heeft bepleit. De aanklagers hadden levenslang geëist met maatregelen om hem niet vervroegd vrij te laten. Ze stelden daarom dat er van zeer zware schuld sprake is en de rechters vonden dat ook. Lübcke is daarmee vrijwel kansloos als hij na vijftien jaar een verzoek om vervoegde vrijlating indient.

Schok door Duitsland

Medebeklaagde Markus H. heeft een voorwaardelijke celstraf van anderhalf jaar gekregen wegens verboden wapenbezit. De aanklagers beschuldigden de neonazi van medeplichtigheid aan de moord. De weduwe en de twee zoons van Lübcke zien in Markus H. de "nazicoach" van Ernst die heeft aangezet tot de moord op hun man en vader.

De moord op Lübcke, die zich vaak voor immigratie en het opnemen van vluchtelingen uitsprak, schokte Duitsland. De aanslag heeft de vraag doen rijzen of rechts-extremisme als gevaar wel serieus wordt genomen.

Het land wordt vooral de laatste 30 jaar opgeschrikt door gewelddaden gepleegd door extremisten die worden gedreven door nazigedachtengoed, vreemdelingenhaat of racisme. Sinds de dood van Lübcke waren er bijvoorbeeld vorig jaar in Hanau, ook in Hessen, aanslagen op onder meer op shisha-bars waarbij negen mensen de dood vonden. De schutter werd door racisme gedreven. Het voorafgaande jaar was er in het oosten van het land in Halle een mislukte poging van een neonazi om zo veel mogelijk bezoekers van een synagoge te vermoorden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,826
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions