Transport Online - FIOD onderzoekt fraude met Tegemoetkoming Vaste Lasten door tussenpersonen

FIOD onderzoekt fraude met Tegemoetkoming Vaste Lasten door tussenpersonen

FIOD onderzoekt fraude met Tegemoetkoming Vaste Lasten door tussenpersonen
28-01-2021 10:18 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - In een strafrechtelijk onderzoek heeft de FIOD gisteren een woning in Den Haag doorzocht. Het vermoeden is dat de bewoners van dit adres als tussenpersonen voor tientallen ondernemingen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) hebben aangevraagd. Het vermoeden is dat daarmee ten onrechte TVL uitgekeerd. De bewoners zijn mogelijk in het buitenland. Vooralsnog worden aanhoudingen niet uitgesloten.

Banken hebben signalen gegeven over bijboekingen op rekeningen van ondernemers, waarvan zij vermoedden dat er sprake was van fraude. Uit strafrechtelijk onderzoek van de FIOD bleek bijvoorbeeld dat met één IP-adres, dat door tussenpersonen werd gebruikt, de aanvragen TVL voor ondernemers werden ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Valse aanvragen

TVL is voor ondernemers die omzet verliezen en daardoor in de problemen komen met het betalen van hun vaste lasten. Om in aanmerking te komen voor TVL geldt een aantal voorwaarden, zoals een omzetverlies van minimaal 30 procent. Het vermoeden is dat de verdachte tussenpersonen ter onderbouwing van de aanvragen een veel hogere omzet hebben opgeven dan de daadwerkelijk behaalde omzet, zoals die bekend is bij de Belastingdienst. Deze ingediende aanvragen zijn daardoor vals.

Strafrechtelijke vervolging

Er zijn ook ondernemers die mogelijk een deel van de ontvangen TVL aan de verdachte tussenpersonen hebben moeten afdragen. De tussenpersonen en de ondernemers in dit onderzoek worden verdacht van valsheid in geschrift en oplichting en zullen strafrechtelijk worden vervolgd. Vermoedelijk verblijft een groot deel van de betreffende ondernemers in het buitenland.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,822
Diesel1,499

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions