Clicky


Groot netwerk van gekaapte computers uit de lucht gehaald

Groot netwerk van gekaapte computers uit de lucht gehaald
27-01-2021 14:46 | Misdaad | auteur ANP

AMSTERDAM - De politie heeft een groot cybercrimineel netwerk uit de lucht gehaald. Het schadelijke programma Emotet stond op meer dan een miljoen computers wereldwijd. Het Emotet-netwerk werd aangestuurd vanaf twee servers in Nederland. De politie heeft die overgenomen en de software uitgezet, waardoor het programma het niet meer doet. Emotet heeft waarschijnlijk honderden miljoenen euro's schade aangericht.

Voor zover bekend is nog niemand gearresteerd. Het onderzoek loopt en de politie zoekt nog uit hoeveel mensen bij het netwerk betrokken waren.

Emotet was al sinds 2014 actief. De Europese politiedienst Europol noemt het "een van de meest professionele cybercrimediensten die er zijn". De cybercriminelen achter Emotet stuurden allerlei phishingmails rond. Wie daar intrapte en een bestand opende, installeerde ook Emotet. Daarmee konden de makers de controle over de computer overnemen. Die konden ze zelf gebruiken, maar ze konden er ook de 'voordeur' mee openzetten voor andere schadelijke software. Andere criminelen betaalden het Emotet-netwerk zodat ze bijvoorbeeld gijzelsoftware op de besmette computers konden zetten.

De actie tegen Emotet werd uitgevoerd samen met politie en justitie in Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Canada, Oekraïne en Litouwen. Behalve de twee hoofdservers in Nederland gebruikte Emotet honderden servers over de hele wereld. Een deel daarvan werd gebruikt om controle te houden over gekaapte computers, andere servers maakten nieuwe slachtoffers. Daarnaast waren er servers waarmee de cybercriminelen rechercheurs op afstand wilden houden.

De politie heeft een pagina aangemaakt waarop mensen kunnen controleren of ze zelf slachtoffer van Emotet zijn geworden.