Transport Online - Kritiek Rover op belasting OV-abonnementen

Kritiek Rover op belasting OV-abonnementen

Kritiek Rover op belasting OV-abonnementen
27-01-2021 11:54 | Algemeen | auteur Redactie

AMSTERDAM - Reizigersvereniging Rover roept de Kamer op OV-abonnementen voor thuiswerkers aantrekkelijk te houden. Tot 1 april is het mogelijk voor werkgevers om belastingvrij OV-abonnementen te verstrekken. Rover voorziet veel gedoe voor zowel werkgever als werknemer als deze regeling afgeschaft wordt, bovendien kan dit een nieuwe klap voor de OV-sector betekenen.

Per 1 april mogen werkgevers hun thuiswerkende werknemers niet langer onbelast een (zakelijk) OV-abonnement verstrekken, omdat hier onvoldoende mee gereisd wordt. Rover vreest dat de maatregel leidt tot het stopzetten van een grote hoeveelheid OV-abonnementen. Rover vraagt de Tweede Kamer daarom de mogelijkheid ook thuiswerkers belastingvrij van een OV-abonnement te voorzien tot het einde van de coronacrisis te verlengen.

Rover-directeur Freek Bos kan geen begrip opbrengen voor het voornemen met de belastingvrije abonnementen te stoppen: “als de werkgever de OV-sector wil steunen en het voor de thuiswerker mogelijk wil maken zo nu en dan met het OV te reizen, waarom zou de Belastingdienst hier dan een stokje voor steken?” vraagt hij zich af. “Wanneer de OV-sector hierdoor verder aan het wankelen wordt gebracht, moet dit bovendien weer worden aangevuld met staatssteun. De belastingbetaler betaalt”.

Door OV-abonnementen te belasten raken naar verwachting veel werknemers hun abonnement kwijt. Rover vreest dat werknemers daardoor minder snel voor het OV kiezen wanneer zij toch voor hun werk op pad moeten. Rover maakt zich dan ook zorgen om de gevolgen op lange termijn. “We weten uit ervaring: een reiziger kwijtraken uit het openbaar vervoer is een stuk makkelijker dan hem weer terugwinnen,” stelt Freek Bos.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,816
Diesel1,493

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions