Clicky

 Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigt ontslag aan

Italiaanse premier Giuseppe Conte kondigt ontslag aan
25-01-2021 19:19 | Buitenland | auteur ANP/RTR

ROME - De Italiaanse premier Conte dient zijn ontslag in, maar hij hoopt daarna opnieuw te kunnen regeren. Hij roept zijn kabinet dinsdagochtend bijeen om de ministers over zijn stap te informeren, maakte zijn kantoor maandag bekend.

Italiaanse media schreven eerder dat de partijloze jurist van plan is een politieke doorstart te maken. Hij zou een nieuwe coalitie willen vormen zonder verkiezingen te houden. Hij hoopt dat president Mattarella hem de opdracht geeft een regering te vormen die brede steun krijgt van het parlement.

De stap van Conte volgt op het vertrek van een kleine partij uit de coalitie. Italia Viva van ex-premier Renzi was uit de regering gestapt na onenigheid over de besteding van miljarden uit het Europese coronaherstelfonds. Renzi eiste veel meer ambitie van de regering, vooral op het vlak van gezondheid.

Conte kreeg vorige week van het parlement voldoende steun om verder te regeren, nadat Italia Viva was vertrokken. Maar hij bleef in het hogerhuis van het parlement, de Senaat, verstoken van een absolute meerderheid. Conte hoopt met een nieuwe regering zich te verzekeren van meer steun. Hij waarschuwde de senatoren vorige week nog voor een stuurloos Italië, uitgerekend tijdens de coronacrisis die van de Italianen een zware tol eist.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel1,906

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions