Clicky

 
Transport Online - Eerste waterstoftrein ter wereld Coradia iLint onderscheiden

Eerste waterstoftrein ter wereld Coradia iLint onderscheiden

Eerste waterstoftrein ter wereld Coradia iLint onderscheiden
25-01-2021 16:21 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

Alstoms innovatieve waterstoftreinproject Coradia iLint in opdracht van Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen (LNVG), heeft de European Railway Award van dit jaar ontvangen. Carmen Schwabl, Managing Director bij LNVG, nam de award in ontvangst bij een online ceremonie. Samen met zijn projectpartners is LNVG begonnen aan een initiatief om waterstof als brandstof te testen in het reguliere reizigersvervoer per spoor.

De Coradia iLint van Alstom was voor de award genomineerd door een jury bestaande uit CEO's uit de spoorwegindustrie, EU-beleidsmakers, voorgaande winnaars en geselecteerde journalisten. In zijn toelichting prees de jury de uitstekende samenwerking tussen de projectpartners LNVG, Alstom, de deelstaat Nedersaksen, vervoersmaatschappij Eisenbahnen und Verkehrsbetriebe Elbe-Weser GmbH (evb) en het gas- en engineeringbedrijf Linde. Samen met zijn partners heeft Alstom met dit project bewezen dat waterstof een betrouwbaar en emissievrij alternatief is voor de met diesel aangedreven regionale treinen op niet-geëlektrificeerde trajecten.

"Het is niet vanzelfsprekend dat een overheidsinstantie een technologische ontwikkeling van deze omvang stimuleert en begeleidt. Met onze partners in de testfase hebben we een wereldwijde primeur op het gebied van reizigersvervoer gerealiseerd in Nedersaksen," aldus Carmen Schwabl, Managing Director van LNVG. "Het was ons doel een reëel alternatief te bieden voor diesel, dit marktklaar te maken en het in een eerste netwerk te gebruiken in het dagelijkse reizigersvervoer.

Van september 2018 tot eind februari 2020 hebben twee Coradia iLint-treinen van Alstom met succes meer dan 180.000 kilometer afgelegd in het reguliere reizigersvervoer. De serieproductie van deze baanbrekende innovatie voor spoorvervoer wordt momenteel in gang gezet. De eerste met waterstof aangedreven in serie geproduceerde trein zal vanaf 2022 in Duitsland worden ingezet in het reguliere vervoer.

"We zijn zeer verheugd over het feit dat onze klant LNVG een award heeft gekregen voor ons innovatieve waterstoftreinproject. Ons gezamenlijke project Coradia iLint toont onze niet-aflatende inzet voor groene mobiliteit in combinatie met de nieuwste technologie. Vandaag kunnen we erg trots zijn op onze innovatieve Coradia iLint, 's werelds eerste en enige bestaande waterstoftrein", aldus Gian Luca Erbacci, Senior Vice President Europe bij Alstom.

Coradia iLint is de eerste passagierstrein ter wereld die wordt aangedreven door een brandstofcel, die elektrische energie genereert voor de aandrijving. De volledig emissievrije trein is stil en stoot alleen waterdamp en condenswater uit. De trein heeft diverse innovaties: schone energieomzetting, flexibele energieopslag in accu's en intelligent beheer van aandrijfkracht en beschikbare energie. Het specifieke ontwerp voor gebruik op niet-geëlektrificeerde trajecten maakt schoon en duurzaam treinverkeer mogelijk.

De European Railway Award wordt georganiseerd door UNIFE, de European Association of Railway Suppliers en CER, de Community of European Railway and Infrastructure Companies. Deze award wordt sinds 2007 ieder jaar uitgereikt voor uitstekende prestaties in de ontwikkeling van economisch en ecologisch duurzaam spoorvervoer.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden