Transport Online - Grapperhaus: politie treedt terecht hard op tegen relschoppers

Grapperhaus: politie treedt terecht hard op tegen relschoppers

Grapperhaus: politie treedt terecht hard op tegen relschoppers
24-01-2021 18:46 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden tegen relschoppers die protesteren tegen de coronamaatregelen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dat de gewelddadige opstootjes niets te maken hebben met demonstreren, liet hij zondag weten in een reactie op de ongeregeldheden op verschillende plekken in het land. Vooral in Eindhoven en Amsterdam liepen demonstraties uit de hand en greep de politie hard in.

Volgens Grapperhaus zijn dit geen demonstranten maar relschoppers. "Schokkende beelden van rellen, plunderingen en brandstichting gaan rond. Dit heeft niets te maken met demonstreren tegen coronamaatregelen. Dit is simpelweg crimineel gedrag; mensen die bewust politie, mobiele eenheid, journalisten en andere hulpverleners belagen. De burgemeesters en politie hebben terecht hard opgetreden."

De onruststokers verzetten zich tegen de coronamaatregelen en met name tegen de avondklok die zaterdag van kracht werd. Daardoor mag niemand meer zonder geldige reden buiten zijn na 21.00 uur tot 04.30 in de ochtend.

De minister vindt dat de gebeurtenissen "in schril contrast staan met alle mensen die zich de afgelopen maanden goed aan alle maatregelen hebben gehouden, zaterdagavond tijdens de avondklok thuisbleven en samen deze zware tijd door proberen te komen. Ik doe een dringende oproep aan iedereen in Nederland: bestrijd het virus en niet elkaar."

Mensen die geweld plegen tegen politiemensen en andere hulpverleners kunnen een zwaardere straf tegemoetzien, licht een woordvoerster van het ministerie toe. Of er eventueel snelrecht wordt toegepast, is aan het Openbaar Ministerie in die plaatsen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,821
Diesel1,496

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions