Clicky

 
Transport Online - Politie ontruimt Museumplein in Amsterdam met waterkanon

Politie ontruimt Museumplein in Amsterdam met waterkanon

Politie ontruimt Museumplein in Amsterdam met waterkanon
24-01-2021 15:51 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 17:00 uur] De politie heeft zondagmiddag het Museumplein in Amsterdam ontruimd. De demonstranten zijn daar inmiddels weg, maar rondom het plein is het even na 17.00 uur nog onrustig. De ME houdt de situatie in de omliggende straten in de gaten.

De politie begon rond 15.00 uur het Museumplein schoon te vegen en zette daarbij een waterkanon in, toen de honderden demonstranten op het plein niet vertrokken nadat er een noodbevel was afgekondigd. Dat betekent dat iedereen weg moet van het plein en uit de directe omgeving.

Het grootste deel van de actievoerders bleef staan, ook gooiden sommigen vuurwerk naar de politie. De politie dreef de menigte uiteen met wapenstokken, paarden, honden en twee waterkanonnen.

Rond 15.30 uur had de politie het plein schoongeveegd, maar in de omliggende straten bleef het nog onrustig. Een groep demonstranten verzamelde zich aan de voorkant van het Concertgebouw, waar opnieuw een waterkanon werd ingezet. De actievoerders werden daarna langzaamaan weggedreven richting de Van Baerlestraat.

Op sociale media gingen de afgelopen week berichten rond dat mensen van plan waren te gaan "koffiedrinken" in Eindhoven en Amsterdam. Op het Museumplein hadden inderdaad veel mensen een kopje koffie bij zich. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) verklaarde het Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied. Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd, omdat de groep die naar het plein kwam steeds groter werd en de risico's toenamen.

Vorige week kwamen er toch tweeduizend mensen naar het Museumplein om te demonstreren, nadat een protest van Nederland in Verzet op het plein was geannuleerd en verboden. De politie trad daarom toen ook op, en ook dat leidde tot flinke ongeregeldheden en 143 arrestaties.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions