Clicky

 
Transport Online - Uitzondering sneltestplicht voor crew luchtvaartmaatschappijen

Uitzondering sneltestplicht voor crew luchtvaartmaatschappijen

Uitzondering sneltestplicht voor crew luchtvaartmaatschappijen
23-01-2021 23:24 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen, mogen toch een alternatief sneltestprotocol toepassen voor de bemanning. Ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben daar op basis van een positief advies van het OMT mee ingestemd. Dat betekent onder meer dat KLM lange vluchten kan blijven uitvoeren, zonder dat de maatschappij het risico loopt dat crewleden in het buitenland moeten achterblijven.

KLM waarschuwde eerder dat het door de verplichte coronasneltest, bovenop de PCR-test, de kans groot was dat er nauwelijks nog vluchten naar Nederland konden komen. Vanuit goed werkgeverschap wilde de maatschappij niet het risico lopen dat bemanning achter moest blijven, als uit de sneltest zou blijken dat ze het virus onder de leden hebben. Ook andere maatschappijen deden hun beklag. De afgelopen dagen is koortsachtig overlegd met het RIVM koortsachtig om tot een alternatief te komen.

In het advies van het OMT staat nu dat voor de bemanning van luchtvaartmaatschappijen een testverplichting geldt voor vertrek en daarnaast strikte quarantainevoorschriften voor de crew tijdens het verblijf in het buitenland. Zo moeten de bemanningsleden tijdens het verblijf in het buitenland zoveel mogelijk op hun hotelkamer blijven. Verder worden ook tijdens het vervoer tussen de luchthaven en de verblijfplaats maatregelen getroffen, in lijn met de RIVM-voorschriften. Dit is nodig om het contact met de plaatselijke bevolking zoveel mogelijk te beperken.

De Tweede Kamer is zaterdag ingelicht over het alternatief dat volgens het OMT net zo veilig is voor de volksgezondheid als de verplichting voor een sneltest voor bemanningsleden vlak voor vertrek naar Nederland. Het vliegverbod per 23 januari voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika blijft wel van kracht. Vrachtvluchten zijn daarvan uitgezonderd.

Voor passagiers die vanuit hoogrisicogebieden naar Nederland willen vliegen geldt wel de door de overheid vereiste antigeentests, naast de reeds bestaande PCR-testverplichting. KLM merkt op dat niet alle luchthavens ter wereld uitgerust zijn om de sneltesten te kunnen uitvoeren. KLM zegt de passagiers waar mogelijk te helpen.

Naar "veilig" geachte landen blijft de operatie ongewijzigd. De verplichte coronasneltest voor reizigers geldt bijvoorbeeld niet voor de Antillen en negen andere landen. Het gaat om Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius, IJsland, Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en China. Dat zijn ook de landen waar al geen PCR-testverplichting voor geldt.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden