Transport Online - 'Veel troepen National Guard besmet met corona of in quarantaine'

'Veel troepen National Guard besmet met corona of in quarantaine'

'Veel troepen National Guard besmet met corona of in quarantaine'
22-01-2021 19:41 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Honderden militairen van de Nationale Garde die opgetrommeld waren om Washington te bewaken tijdens de beëdiging van Joe Biden zijn positief getest op het coronavirus of zitten in quarantaine in hotels, meldt nieuwssite Politico.

De leiding van de Nationale Garde heeft het totaalaantal besmettingen niet bekendgemaakt, maar gardisten en politici vrezen volgens Politico dat hun aanwezigheid in de Amerikaanse hoofdstad een 'superspreader event' dreigt te worden. Volgens een overheidsfunctionaris zijn tussen de 100 en 200 troepen tot nu toe besmet geraakt.

In Washington waren woensdag vele duizenden gardisten op de been. De Amerikaanse hoofdstad was veranderd in een vesting in de nasleep van de recente bestorming van het Capitool. Eerder klonk er al onvrede over de omstandigheden waarin de gardisten hun werk moesten doen en het risico op besmettingen dat daarbij kwam kijken.

Zo mochten de troepen aanvankelijk uitrusten in het Capitool, maar moesten zij donderdagmiddag tijdelijk verhuizen naar een onverwarmde parkeergarage omdat het in het parlementsgebouw weer steeds drukker werd. Twee van de soldaten, die anoniem wilden blijven, klaagden dat ze het daar zonder verwarming, elektriciteit en fatsoenlijke sanitaire voorzieningen moesten stellen. Na kritiek vanuit het Congres werd vrijdagochtend bekend dat de soldaten uit de parkeergarage terug naar het Capitool mochten.

"Idealiter zouden deze jongens allemaal in hotels moeten zitten", zei de Republikeinse senator Chris Murphy erover. "Als ze rust nemen, zouden ze dat buiten het terrein moeten doen met de mogelijkheid om gescheiden te worden en sociaal afstand te houden." Een Senaatscommissie gaat onderzoek doen naar de werkomstandigheden van de gardisten en de zorgen over het ontbreken van coronamaatregelen.

De Nationale Garde liet later op vrijdag in een verklaring weten dat alle troepen hun werkpauzes in "geschikte ruimtes" in gebouwen van het Congres kunnen doorbrengen, en dat de soldaten buiten hun diensten om in hotels of "andere comfortabele accommodaties" worden gehuisvest.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,821
Diesel1,496

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions