Transport Online - Stakers Cargill halen alle eisen bijna 100 procent binnen

Stakers Cargill halen alle eisen bijna 100 procent binnen

Stakers Cargill halen alle eisen bijna 100 procent binnen
22-01-2021 15:51 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

UTRECHT - Na vier dagen staken heeft voedingsmiddelengigant Cargill een nieuw bod gedaan aan de stakers. Jos Hendriks FNV-bestuurder Voedingsindustrie: "De werknemers krijgen er twee keer drie procent loon bij. Maar doorslaggevend is de inwilliging van onze eis om het sociaal plan te verlengen met drie jaar. 88 procent stemde voor en daarmee is de staking voorbij."

Vrijdagochtend 22 januari 2021 is met de stakers het nieuwe bod van Cargill besproken. Hendriks: "Het verbeterde loonbod leverde nog wel discussie op, omdat het echt minder is dan wat we voor ogen hadden. Maar de volledige inwilliging van de eis om het sociaal plan met 3 jaar te verlengen gaf voor velen de doorslag, omdat de nodige reorganisaties op de rol staan."

Daarom hebben de medewerkers besloten de staking te beëindigen op het moment van de ploegwisseling om 14.00 en 15.00 uur vanmiddag. Hendriks: "Dus de ochtenddienst staakt nog en de middagdienst hervat het werk." Hervatting van het werk gaat in overleg tussen lokale actiecomités en de lokale plantmanager.

De nieuwe cao heeft een looptijd van twee jaar en gaat met terugwerkende kracht in vanaf 1 augustus 2020 en duurt tot en met 31 juli 2022. De eerste 3% loonsverhoging wordt met ingang van 1 augustus 2020 betaald. De tweede loonsverhoging van drie procent gaat in op 1 augustus 2021.

Ook binnengehaald door de stakers is een separate vijfjarige cao Regeling Vervroegd Uittreden, die ingaat op 1 januari van dit jaar en die doorloopt tot december 2025. De regeling geldt voor alle cao medewerkers. Hendriks: "Alleen de medewerkers die vallen onder de cao IGMA zijn uitgezonderd, omdat deze leden kiezen voor een eigen regeling die aansluit bij andere afspraken die in de sector havens worden gemaakt. Een andere belangrijke eis was dat het salaris 100% wordt doorbetaald bij aanvullend geboorte- en adoptieverlof. En ook die eis is door Cargill ingewilligd."

Er werken wereldwijd 115.000 mensen bij Cargill. In NL werken zo'n 2300 mensen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 7 juni t/m zondag 13 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions