Transport Online - Geen sneltestverplichting voor Antillen en veilige landen

Geen sneltestverplichting voor Antillen en veilige landen

Geen sneltestverplichting voor Antillen en veilige landen
22-01-2021 15:11 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De verplichte coronasneltest voor reizigers die per vliegtuig naar Nederland willen komen, geldt niet voor de Antillen en negen andere landen. Het gaat om Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Saba, Sint-Eustatius, IJsland, Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand en China. Dat zijn ook de landen waar al geen PCR-testverplichting voor geldt.

De vrijstelling zou betekenen dat KLM op die landen zou kunnen blijven vliegen, omdat er geen risico is dat personeel achter zou moeten blijven. Dit kan door KLM nog niet worden bevestigd. De maatschappij vliegt overigens niet op alle landen die zijn uitgezonderd.

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waren de uitzonderingen al woensdag bekend. In het OMT-advies van die dag staat dat alle reizigers die naar Nederland reizen een PCR-test en een verplichte sneltest moeten kunnen overleggen. Later in de brief meldt het kabinet dat de sneltestverplichting per 23 januari alleen geldt voor alle reizigers uit hoogrisicogebieden.

Cabinevakbond VNC wil dat de vrijstelling voor de bemanning ook voor andere landen gaat gelden. De bond heeft dat ook met klem gemeld aan de volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer.

KLM had eerder gemeld dat het uitvoeren van vluchten vrijwel onmogelijk zou worden als er voor alle bestemmingen een sneltestverplichting zou gaan gelden, voorafgaand aan de terugvlucht naar Schiphol. Dit omdat de kans dan bestaat dat medewerkers achter zouden moeten blijven. Dat risico wil KLM niet lopen. De maatschappij komt later op vrijdag met een reactie.

De vraag die nog boven de markt hangt is of KLM-crew vrijstelling krijgt voor andere regio's. Daarover voert KLM overleg met het RIVM. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had al gezegd dat er uitzonderingen mogelijk zijn, mits die veilig zijn.

Foto's

 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)
 • KLM PH-BGF
  KLM PH-BGF

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions