Transport Online - NOS doet aangifte van bedreiging journalisten

NOS doet aangifte van bedreiging journalisten

NOS doet aangifte van bedreiging journalisten
21-01-2021 19:07 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - De NOS heeft aangifte gedaan tegen de afzender van een video waarin rechtstreekse bedreigingen worden geuit aan het adres van NOS-medewerkers en waarin wordt gesproken over een zwarte lijst van fotografen en journalisten. Het filmpje werd afgelopen dagen gedeeld in appgroepen en ging rond op sociale media.

Dit meldt PersVeilig, een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het Genootschap van Hoofdredacteuren, de politie en het Openbaar Ministerie. PersVeilig heeft tot doel de positie van journalisten te versterken tegen geweld en agressie op straat en sociale media.

"De werkomstandigheden van journalisten staan steeds meer onder druk. De voorbeelden zijn bekend: het werk letterlijk onmogelijk maken, bedreigen, intimideren, framen, doelbewust leugens verspreiden, uitschelden, vooral online ook", schrijft hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws in een toelichting.

"Die druk is er al langer maar lijkt verder toe te nemen. De demonstratie van afgelopen zondag in Amsterdam bijvoorbeeld was ook weer zo'n moment dat we alleen op afstand en uiterst omzichtig konden opereren", stelt Gelauff. Verslaggevers van de NOS krijgen soms beveiliging en de NOS-logo's zijn van de zendwagens gehaald. "Als redactie geven we steeds meer geld uit aan onze veiligheid. Hier in Nederland, maar ook in het buitenland, zoals tijdens het verslaan van de machtsoverdracht in de VS. Dat is geld dat we niet kunnen besteden aan onze journalistiek opdracht."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,816
Diesel1,493

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions