Clicky


Kritiek op Rutte na grap over wegsturen kabinet

Kritiek op Rutte na grap over wegsturen kabinet
21-01-2021 16:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte heeft zich de woede van Kamerleden op de hals gehaald na zijn opmerking dat de Kamer het kabinet niet meer kan wegsturen. Dat maakt het demissionaire kabinet machtiger, grapte de premier in debat met de Tweede Kamer, het is immers al opgestapt vanwege de toeslagenaffaire.

Die "getuigt niet van een diep en oprecht besef van de schade aan de ouders en de rechtsstaat", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Onafhankelijk Kamerlid Femke Merel van Kooten-Arissen kan de "zogenaamd grappige" uitlating van de premier evenmin waarderen. "Het slechts symbolisch aftreden ... als 'ultieme politieke verantwoordelijkheid' voor het onherstelbare leed van tienduizenden ouders & hun kinderen is volstrekt waardeloos", schrijft zij op Twitter.

"Ik wil de minister-president waarschuwen: de individuele bewindslieden kunnen nog weggestuurd worden", zei SGP-voorman Kees van der Staaij in het debat. De kans dat de Kamer een enkele bewindspersoon naar huis stuurt is des te groter, grapte de leider van de kleine christelijke partij. Ook Kamervoorzitter Khadija Arib sprak de premier aan. "Ik neem deze opmerking terug", zei een lachende Rutte daarom snel.