Clicky

 
Transport Online - Luchtvaartbranche hekelt gebrek aan coördinatie crisismaatregelen

Luchtvaartbranche hekelt gebrek aan coördinatie crisismaatregelen

Luchtvaartbranche hekelt gebrek aan coördinatie crisismaatregelen
21-01-2021 15:06 | Coronavirus | auteur ANP

GENÈVE - Het gebrek aan coördinatie tussen overheden bij het instellen van maatregelen om de coronacrisis te bezweren is schokkend. Dat vindt de internationale luchtvaartorganisatie IATA. Sinds het begin van het jaar worden volgens de organisatie lukraak strengere maatregelen ingesteld door regeringen, maar wordt er geenszins gekeken vanuit het oogpunt van de reiziger.

IATA begrijpt dat ook de Nederlandse regering maatregelen aankondigde om de volksgezondheid te beschermen. Zo moet iedereen die naar Nederland wil vliegen een negatieve coronatest kunnen laten zien en gelden vliegverboden vanuit bepaalde landen en regio's. Maar na bijna een jaar vol problemen zou je volgens IATA mogen verwachten dat een en ander beter wordt afgestemd.

De luchtvaartbranche komt de komende weken nog voor grotere uitdagingen te staan, meent IATA. Pas later dit jaar zullen de voordelen van de scherpe ingrepen nu en de verdere vaccinaties te merken zijn. IATA noemt het van cruciaal belang dat regeringen nauwer samenwerken. Verder moeten overheden, waaronder de Nederlandse, ruimhartig zijn met hulp aan de sector om deze in stand te houden, zo klinkt het.

Op dit moment wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de aangekondigde maatregelen waarbij voor passagiers, alsmede voor bemanning, een verplichte coronasneltest moet worden ingevoerd binnen vier uur voorafgaand aan een vlucht naar Nederland.

Volgens luchtvaartmaatschappijen is Nederland met de invoering van de maatregelen straks het enige land ter wereld waar dergelijke vergaande maatregelen van kracht zullen worden. Daarmee komen de handelspositie en de werkgelegenheid in de Nederlandse luchtvaartsector in gevaar.

Volgens maatschappijen als Corendon, easyJet, KLM, Transavia, TUI en brancheorganisatie BARIN zijn de maatregelen ook onuitvoerbaar en zullen uiteindelijk leiden tot een isolering van Nederland. Verder zullen de maatregelen ervoor zorgen dat passagiersvluchten, waaronder repatriëringsvluchten en vrachtvluchten, inclusief het vervoer van coronavaccins straks niet meer uitgevoerd kunnen worden.

Daarbij bestaat de kans dat buitenlandse luchthavens zullen profiteren van de maatregelen hier. Om die reden moeten regels internationaal afgestemd worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,464
Diesel2,304

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden