Clicky

 
Transport Online - Regering Biden niet blij met nieuwe Chinese sancties

Regering Biden niet blij met nieuwe Chinese sancties

Regering Biden niet blij met nieuwe Chinese sancties
21-01-2021 09:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

WASHINGTON - Het Chinese besluit om op de dag van de machtswisseling in de VS nog sancties in te stellen tegen topfunctionarissen uit de ambtsperiode van Donald Trump, valt slecht bij de nieuwe Amerikaanse regering. "Onproductief en cynisch", oordeelde een woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van president Joe Biden.

China nam woensdag strafmaatregelen tegen 28 personen, onder wie de "liegende en bedriegende" oud-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Die had China verweten de moslimminderheid van de Oeigoeren te onderdrukken. Hij noemde dat genocide, tot woede van Peking. Dat beschuldigde Pompeo en anderen ervan zich te hebben bemoeid met interne aangelegenheden.

Op de Chinese sanctielijst staan ook voormalig nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien, zijn topmedewerker Matt Pottinger, oud-handelsadviseur Peter Navarro en voormalig topadviseur Steve Bannon. Die Amerikanen komen China niet meer in. Ook kunnen bedrijven en instellingen die met hen in verband worden gebracht te maken krijgen met handelsbeperkingen als ze zaken willen doen met de communistische volksrepubliek.

De Nationale Veiligheidsraad van Biden vroeg Democraten en Republikeinen het Chinese optreden eensgezind te veroordelen. "President Biden kijkt ernaar uit om samen te werken met leiders van beide partijen om Amerika in staat te stellen de concurrentieslag met China te winnen."

De VS en China liggen al jaren in de clinch over allerlei kwesties. Bij de beëdiging van Biden was ook de gezant aanwezig van Taiwan, een eilandstaat die door China wordt gezien als een afvallige provincie. Het was volgens het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken de eerste keer in tientallen jaren dat zo'n vertegenwoordiger "formeel was uitgenodigd" voor de beëdiging van een Amerikaanse president.

Er ontstond donderdag ook een rel over het afsluiten van de Twitteraccount van de Chinese ambassade in de VS. Dat had eveneens te maken met de Oeigoeren. China ligt al langer onder vuur omdat leden van die bevolkingsgroep volgens experts op grote schaal worden opgesloten in kampen. China omschrijft die als opleidingscentra, bedoeld om de aantrekkingskracht van islamitisch extremisme te verminderen.

De Chinese ambassade had op Twitter geschreven dat vrouwelijke Oeigoeren niet langer "babymachines" waren nadat ze mentaal waren "geëmancipeerd" in het kader van de strijd tegen extremisme. Twitter zegt dat die tweet strijdig was met regels die het dehumaniseren van groepen verbieden. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat besluit onbegrijpelijk te vinden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,944
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions