Clicky

 FedEx schrapt duizenden banen in Europa

FedEx schrapt duizenden banen in Europa
19-01-2021 17:16 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP/BELGA

AMSTERDAM - Koeriersconcern FedEx gaat duizenden banen schrappen in Europa. Volgens het Amerikaanse bedrijf zijn circa 5500 tot 6300 werknemers niet meer nodig. Wat de ingreep betekent voor de werkgelegenheid in Nederland heeft FedEx nog niet bekendgemaakt.

Vakbond CNV gaat er vanuit dat er hier geen medewerkers op straat komen te staan. Maar FNV is daar niet zo zeker van. De bond vreest dat er mogelijk een streep gaat door tientallen arbeidsplaatsen. FNV heeft ook al met FedEx gesproken. In dat gesprek wilde het bedrijf voor Nederland geen banenaantallen noemen.

FedEx beschouwt de ingreep als een laatste stap in de integratie van de in 2016 overgenomen branchegenoot TNT. Het duurde een hele tijd om alle netwerken in verschillende landen samen te voegen, maar nu dat proces ten einde loopt blijkt dat er verspreid over Europa veel dubbelwerk wordt gedaan.

In Nederland heeft FedEx rond de 3000 medewerkers in dienst. Een deel van hen werkt in het Europese hoofdkwartier in Hoofddorp. Volgens CNV-bestuurder Aynur Polat was hier niet echt sprake van veel overlap van functies toen TNT en FedEx in elkaar werden gevlochten.

De CNV'er benadrukt ook dat zij in een sociaal plan onlangs nog afspraken heeft gemaakt met FedEx waardoor er in Nederland zelfs helemaal geen gedwongen ontslagen zouden kunnen vallen. Dat laatste hoeft echter niet te betekenen dat er geen banen worden geschrapt, laat FNV-bestuurder Richlinde Wackers weten. Het zou bijvoorbeeld ook kunnen dat het bedrijf zich inzet om een andere baan voor eventuele boventalligen te vinden.

De situatie in België is beduidend anders. Bij de zuiderburen staan volgens lokale vakbonden honderden banen op de tocht. Rond de luchthaven van Luik is een groot logistiek knooppunt van het bedrijf gevestigd, en daar wordt waarschijnlijk flink gereorganiseerd.

Polat denkt dat het FedEx niet alleen te doen is om het aanpakken van dubbelfuncties. Mogelijk speelt de coronacrisis ook een rol. Daardoor zijn de pakketvolumes in sommige delen van Europa flink afgenomen. FedEx richt zich niet op de bezorging van pakketjes voor consumenten maar op transporten tussen bedrijven onderling.

Het concern telt in Europa in totaal tienduizenden werknemers. FedEx maakt ook gebruik van een vloot van tientallen vliegtuigen en werkt met duizenden bestelwagens, shuttles en vrachtwagens.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,156
Diesel1,981

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats