Clicky

 
Transport Online - Navalni wordt woensdag in rechtbank verwacht wegens smaadzaak

Navalni wordt woensdag in rechtbank verwacht wegens smaadzaak

Navalni wordt woensdag in rechtbank verwacht wegens smaadzaak
19-01-2021 11:54 | Buitenland | auteur ANP

MOSKOU - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni wordt volgens zijn advocaat woensdag in de rechtbank verwacht vanwege een lopende zaak waarin de Kremlincriticus wordt beschuldigd van smaad. Hij zou een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog in diskrediet hebben gebracht.

Een onderzoekscommissie die normaal gesproken oorlogsmisdaden onderzoekt, heeft zich gebogen over de zaak en zegt dat Navalni de "eer en waardigheid van de veteraan in twijfel heeft getrokken". De man zei in een reclamevideo dat hij voor de grondwetswijziging is waardoor president Vladimir Poetin tot 2036 aan de macht kan blijven. Navalni plaatste die video op Twitter en noemde alle mensen in de video "een schande voor ons land" en "verraders zonder geweten".

De Kremlincriticus werd afgelopen weekend opgepakt toen hij terugkeerde in Rusland, omdat hij zich niet aan de voorwaarden van zijn voorwaardelijke celstraf had gehouden. Navalni was sinds augustus in Duitsland, nadat hij daar heen was gebracht om behandeld te worden na een vergiftiging. De vergiftiging was volgens Navalni het werk van de geheime dienst in opdracht van Poetin.

Volgens de Russische justitie had Navalni zich in september weer tweemaandelijks moeten melden, omdat hij was ontslagen uit het ziekenhuis. Voor die zaak, komt hij op 2 februari weer voor de rechter. Navalni blijft in ieder geval vastzitten tot 15 februari, waarvan de eerste veertien dagen in quarantaine, vanwege de coronamaatregelen. Hij kan woensdag dus niet naar de rechtbank en volgens zijn advocaat is het nog onzeker of hij er met een videoverbinding bij kan zijn.

Het Kremlin heeft maandag beklemtoond de talrijke oproepen van westerse leiders om Navalni vrij te laten, niet in overweging te nemen. De juridische problemen van Navalni zijn een zaak van de Russische rechterlijke macht en een binnenlandse aangelegenheid van het land. Een woordvoerder van het Kremlin zei dat de regering wel bezorgd is over de oproep van Navalni om "illegale demonstraties" te houden om te protesteren tegen de gevangenhouding.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,306
Diesel2,113

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden