Transport Online - Grote stakingen aangekondigd in metaalsector

Grote stakingen aangekondigd in metaalsector

Grote stakingen aangekondigd in metaalsector
19-01-2021 11:46 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

EINDHOVEN - Duizenden medewerkers in de metaalsector gaan staken. Volgens de vakbonden vinden vanaf donderdag verspreid over het land estafettestakingen plaats. De acties beginnen met stakingen bij onder meer chipmachinemaker ASML en truckbouwer DAF.

De medewerkers zijn boos over de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de zogeheten metalektro, ook wel de grootmetaal genoemd. Dat is een van de grootste branches van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen. Eigenlijk wilden de bonden al in december grootscheepse acties opzetten, maar vanwege de aankondiging van de nieuwe lockdown moesten die plannen worden uitgesteld.

De werkgevers zeggen volgens vakbond FNV geen grote loonsverhoging te kunnen bieden omdat het door de coronacrisis slecht gaat in de sector. Maar FNV-bestuurder Petra Bolster vindt dat onzin. "Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging."

In de metaalsector vonden afgelopen jaren vaker grote stakingsgolven plaats, waarbij er telkens acties waren bij een groot aantal bedrijven. Bij de stakingen verzamelden de stakers zich meestal in grote getale bij de ingang van hun werkgever. "Maar dat soort standaardstakingen is uiteraard in coronatijd ongewenst. Ook wij willen geen extra gezondheidsrisico’s", zegt CNV-bestuurder Robert Wonnink. Dit keer worden alle stakingen daarom 'coronaproof' georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale 'staakstraat', waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.

FME vindt het zeer vervelend voor bedrijven dat de vakbonden hebben besloten te gaan staken. "In deze tijden, waarin we in een grote gezondheids- en economische crisis zitten, is het van belang om er samen de schouders onder te zetten. Staken helpt hier niet aan mee", zegt FME-hoofdonderhandelaar Maurice Rojer. Hij noemt de door de bonden gestelde looneisen "onhaalbaar en onverantwoord".

DAF zegt de stakingsoproep te betreuren. De onderneming roept de bonden en FME op om weer met elkaar om de tafel te gaan. "Alleen door constructief overleg kan er een cao bereikt worden." Bij de vorige stakingsgolf van een paar jaar terug lukte het de bonden en de werkgevers pas na maanden om tot een akkoord te komen.

Niet alle bedrijven zullen waarschijnlijk even hard worden getroffen door de acties. Een woordvoerster van ASML wijst erop dat aan de stakingen in 2018 maar enkele tientallen medewerkers van het bedrijf meededen. "En veel mensen werken nu ook thuis, dus het is sowieso anders."

Foto's

 • Heerkens
  Heerkens
 • Marc Eymael
  Veldwezelt Transport
 • Marc Eymael
  Veldwezelt Transport
 • Marc Eymael
  Veldwezelt Transport

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 3 mei t/m zondag 9 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,532

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen