Transport Online - Politie doet onderzoek naar geweld bij demonstratie Museumplein

Politie doet onderzoek naar geweld bij demonstratie Museumplein

Politie doet onderzoek naar geweld bij demonstratie Museumplein
18-01-2021 17:17 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De politie doet aan de hand van beschikbaar beeldmateriaal aanvullend onderzoek naar het geweld zondag bij de verboden demonstratie op het Amsterdamse Museumplein. Hierbij raakten twee agenten en een politiepaard gewond. Alle ingezette politiepaarden krijgen een medische check om na te gaan of er nog meer letsel hebben opgelopen.

Volgens de politie is er veel beeld van de uit de hand gelopen actie tegen het kabinetsbeleid. Ze sluit meer aanhoudingen niet uit.

Politieke partijen JA21 en CDA hebben een debat aangevraagd in de Amsterdamse gemeenteraad over de uit de hand gelopen demonstratie. De indieners verwachten dat Amsterdam de aankomende periode nog vaker te maken zal krijgen met grootschalige demonstraties. "Wij willen daarom zo snel mogelijk in debat met de burgemeester om te spreken over het beleid en het optreden bij demonstraties zoals die op het Museumplein", aldus fractievoorzitter van CDA Diederik Boomsma en raadslid van JA21 Kevin Kreuger.

Op dit moment zitten nog vijftien van de 143 arrestanten vast voor openlijke geweldpleging. De rest van de arrestanten is naar huis gestuurd. Zij krijgen waarschijnlijk een boete. Het Openbaar Ministerie buigt zich nog over de hoogte van de boetes.

Een groep van 200 tot 250 personen was volgens de politie duidelijk uit op een confrontatie. Ze haalden stenen uit de straat en gooiden die naar agenten. Sommigen hadden vechthandschoenen, slagwapens en vuurwerk bij zich.

De gemeente Amsterdam had eerder deze week de demonstratie, tegen het kabinet-Rutte en de coronaregels, verboden. Toch verzamelden zich zondagmiddag steeds meer mensen op het Museumplein. Op enig moment waren er naar schatting zo'n 2000 mensen bijeen. Daarop kondigde de driehoek (burgemeester, politie, justitie) een noodbevel af en moest iedereen het Museumplein verlaten.

Omdat sommigen de aanwijzingen niet opvolgden, voerde de ME charges uit en werd onder meer een waterkanon ingezet. Aan het begin van de avond was de situatie onder controle.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,817
Diesel1,494

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions