Transport Online - EU discussieert over 'coronapaspoort' om vrij te reizen in EU

EU discussieert over 'coronapaspoort' om vrij te reizen in EU

EU discussieert over 'coronapaspoort' om vrij te reizen in EU
15-01-2021 15:45 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - De EU-leiders zullen volgende week tijdens een coronatop via een videoverbinding discussiëren over de mogelijkheid om mensen die tegen Covid-19 zijn ingeënt vrij te laten reizen in de EU. Vooral zuidelijke vakantielanden willen een ‘coronapaspoort’ invoeren om gevaccineerde toeristen zonder verplichte quarantaine en het overleggen van een negatieve Covid-19-test te kunnen verwelkomen.

EU-bronnen bevestigen dat de kwestie wordt besproken maar het ligt heel gevoelig. Zolang niet iedereen kan worden gevaccineerd zou zo’n document om onbelemmerd te kunnen reizen discriminatie in de hand werken. Er zijn ook privacy-bezwaren.

Volgens de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, die in een brief aan de Europese Commissie pleit voor een Europees erkend coronapaspoort, zouden mensen daardoor ook worden gestimuleerd om zich te laten inenten tegen Covid-19. Maar er bestaat tegelijk het gevaar dat er valse vaccinatiepaspoorten in omloop komen, zeggen critici.

Nederland is terughoudend als het gaat om het gebruik van een vaccinatiebewijs anders dan voor registratie, aldus een ingewijde. Er is nog grote onduidelijkheid over de duur van immuniteit na vaccinatie en evenzeer of een gevaccineerde persoon nog besmettelijk kan zijn, vindt Den Haag.

De 27 lidstaten overleggen op verschillende niveaus regelmatig met elkaar over de pandemie, ook de regeringsleiders en staatshoofden. EU-voorzitter Charles Michel heeft ze onlangs voor nieuw topoverleg op 21 januari uitgenodigd, waar onder meer ook over de vaccinatiecampagnes en de nieuwe coronavarianten wordt gesproken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,564

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen