Clicky

 
Transport Online - Aanklagers: aanhangers Trump wilden politici doden in Capitool

Aanklagers: aanhangers Trump wilden politici doden in Capitool

Aanklagers: aanhangers Trump wilden politici doden in Capitool
15-01-2021 12:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

WASHINGTON - Relschoppers die het Amerikaanse parlementsgebouw bestormden, wilden politici doden. Dat betogen aanklagers die zich bezighouden met de vervolging van Jacob Chansley, een aanhanger van de QAnon-beweging die tijdens de dodelijke ongeregeldheden in Washington een dierenvel droeg en hoorns.

Chansley maakte deel uit van de groep die het Capitool binnendrong toen daar de uitslag werd goedgekeurd van de presidentsverkiezingen. Justitie meldt in rechtbankdocumenten dat de kleurrijke 'sjamaan' daar een briefje achterliet voor vicepresident Mike Pence met de tekst: "Het is een kwestie van tijd. Gerechtigheid komt eraan."

Tijdens het onderzoek van de autoriteiten zou ook bewijs naar zijn gekomen dat relschoppers "van plan waren gekozen functionarissen gevangenen te nemen en te vermoorden". Dat zou onder meer blijken uit de "woorden en daden" van Chansley, die door justitie wordt omschreven als een drugsgebruiker die vermoedelijk psychische problemen heeft en vluchtgevaarlijk is. Daarom willen aanklagers dat hij vast blijft zitten.

"Chansley heeft openlijk gesproken over zijn geloof dat hij een alien is. Een hoger wezen dat hier op aarde is om naar een andere realiteit door te reizen", schrijven aanklagers. Die verdenken de dertiger onder meer van deelname aan een "opstand" om de regering omver te werpen. Amerikaanse media berichten dat Chansley zich na de rellen zelf heeft gemeld bij de FBI.

Justitie vervolgt ook tientallen mensen voor betrokkenheid bij de bestorming, waarbij ook kantoren zijn geplunderd en agenten zijn aangevallen. Het zou vaak weinig moeite hebben gekost om verdachten op te sporen, omdat veel beelden van de chaos zijn gedeeld op sociale media.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,951
Diesel1,572

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats