Transport Online - Weer migrantenkaravaan richting VS: 'Biden zal ons helpen'

Weer migrantenkaravaan richting VS: 'Biden zal ons helpen'

Weer migrantenkaravaan richting VS: 'Biden zal ons helpen'
15-01-2021 11:24 | Buitenland | auteur ANP

TEGUCIGALPA - Duizenden asielzoekers vormen in Honduras groepen om samen naar de Verenigde Staten te lopen. Ze hopen daar een beter leven te vinden als de Democraat Joe Biden president is.

Een eerste groep van ongeveer driehonderd mensen vertrok donderdag uit San Pedro Sula, de tweede stad van het land. Die asielzoekers lopen naar het 100 kilometer verderop gelegen Corinto, bij de grens met Guatemala. "We vluchten voor armoede. Ik heb geen baan meer sinds de pandemie begon in maart", zei een 36-jarige kok, die haar man en drie kinderen achterlaat.

De Amerikaanse autoriteiten roepen de asielzoekers op thuis te blijven. "Jullie stellen jezelf bloot aan risico's tijdens deze gevaarlijke reis", zei het waarnemende hoofd van de Amerikaanse grensbewakingsdienst onlangs. "Ook worden het leven en de gezondheid in gevaar gebracht van mensen in de VS en landen in de regio omdat Covid-19 zich kan verspreiden."

In de VS ontstond eind 2018 veel beroering over naderende 'karavanen' met migranten uit Latijns-Amerika. Die trokken naar de Amerikaanse zuidgrens. De regering van president Donald Trump nam maatregelen om dergelijke asielzoekers buiten de deur te houden. Zo zijn Guatemala, Honduras en El Salvador aangewezen als veilige landen. Ook beloofde Mexico het leger in te zetten om migranten weg te houden bij de grens.

Veel inwoners van Honduras laten zich daardoor niet ontmoedigen. Er vertrekt vrijdag naar verwachting een groep van ongeveer 3000 personen richting de VS. Zij hopen dat Biden het migratiebeleid van zijn voorganger op de schop zal nemen. Een moeder die met haar 10-jarige zoon op reis is gegaan, sprak de verwachting uit dat "God ervoor zal zorgen dat Biden ons gaat helpen".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,913
Diesel1,559

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen