Clicky

 
Transport Online - Problemen met douaneformaliteiten Groot-Brittannië nemen toe

Problemen met douaneformaliteiten Groot-Brittannië nemen toe

Problemen met douaneformaliteiten Groot-Brittannië nemen toe
14-01-2021 15:26 | Buitenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De problemen door ingewikkelde grensformaliteiten tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie door de brexit nemen de laatste tijd toe. Transport & Logistiek Nederland (TLN) zegt daarom dat het belangrijk is dat die problemen zo snel mogelijk worden aangepakt omdat het goederenvolume nu nog relatief laag ligt en er nog geen grote drukte aan de grens is.

Door de extra douaneformaliteiten nemen vertragingen bij het goederentransport toe. Het grote Duitse logistieke bedrijf DB Schenker zet leveringen aan het Verenigd Koninkrijk nu zelfs tijdelijk stop om de grensprocedures beter te stroomlijnen. Veel bedrijven hebben de douanepapieren onvolledig of onjuist ingevuld, aldus DB Schenker.

"We moeten daarom nu alles op alles zetten om deze groeipijnen op te lossen, voordat het drukker wordt en de problemen alleen maar zullen toenemen", zegt een woordvoerder van TLN. De brancheorganisatie ziet zelf nog geen enorm lange wachttijden aan de grens, maar merkt wel dat er inderdaad veel meer bureaucratische rompslomp is bijgekomen. Volgens TLN lijken vooral Britse bedrijven minder goed voorbereid te zijn op de nieuwe douaneformaliteiten omdat zij later met hun voorbereidingen voor de brexit waren begonnen.

Evofenedex, de behartiger van de handels- en logistieke belangen van 15.000 bedrijven in Nederland, ziet ook dat er toenemende problemen zijn met de douaneformaliteiten. De organisatie spreekt van "aanloopproblemen door onwennigheid", met name aan Britse zijde. Evofenedex vindt ook dat de zaken nu zo snel mogelijk moeten worden aangepakt, voordat de drukte aan de Britse grens toeneemt. "We zijn druk bezig om onze achterban zo goed mogelijk te informeren en te zorgen dat de puntjes op de i worden gezet", aldus een woordvoerder.

Het Havenbedrijf Rotterdam laat weten al jaren te zeggen dat voorbereidingen moesten worden getroffen voor de extra grensformaliteiten door de brexit. Het Havenbedrijf hoopt dat het gaat om tijdelijke "gewenningsproblemen" die naar verloop van tijd opgelost zullen worden. Er zijn volgens de Rotterdamse haven geluiden dat met name Britse exporteurs naar de EU het douanepapierwerk geregeld niet op orde hebben.

Foto's

  • J.Roeland
    ROS

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,068

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden