Clicky


Actie vanwege grote inkomensongelijkheid met 'felicitaties' voor Benschop op Schiphol

Actie vanwege grote inkomensongelijkheid met 'felicitaties' voor Benschop op Schiphol
14-01-2021 11:18 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

SCHIPHOL - Vandaag op Schiphol Plaza vraagt FNV aandacht voor het niet leefbare salaris dat de meeste medewerkers op Schiphol verdienen. Joost van Doesburg, FNV-campagneleider Schiphol: "Door die onleefbare lonen is de wisseling van personeel gigantisch op Schiphol. Daarmee hebben diezelfde lage lonen ook negatieve gevolgen voor de veiligheid."

FNV-leden vragen medewerkers op Schiphol vandaag om de felicitatiekaart voor Schiphol CEO Dick Benschop te tekenen. Van Doesburg: "We feliciteren de Schipholdirecteur met zijn fijne salaris. Hij verdient elke twee weken een jaarsalaris op basis van het wettelijk minimumloon. Het niet leefbare loon dat zeer veel van zijn medewerkers mee naar huis nemen." 

FNV wil duidelijk maken dat het betalen van onleefbare lonen ook negatieve effecten heeft, buiten de ellende voor de mensen die daarvan al werkend moeten zien te overleven. Op Schiphol is dat bijvoorbeeld ook de veiligheid.

De vitale medewerkers die op Schiphol al het vliegverkeer überhaupt mogelijk maken verdienen een schijntje als je dat met het salaris van CEO Benschop vergelijkt. Van Doesburg: "Ik vind dat de directeur het aan zijn stand verplicht is om eens goed na te denken of deze verdeling eigenlijk wel te rechtvaardigen is? En heel belangrijk vanuit zijn perspectief: wat levert deze verdeling Schiphol op? Het verloop onder het personeel is gigantisch en het aantal incidenten is enorm. Tel uit je winst."

FNV heeft Schiphol een ultimatum gesteld dat op 1 februari 2021 afloopt. Van Doesburg: "Op 14 december hebben we een manifestatie op Schiphol gehouden om aandacht te vragen voor de onveilige werksituaties. We hebben de directie toen een klok overhandigd die aftelt naar 1 februari. Dan dienen ze met een fatsoenlijke ondergrens te komen van een leefbaar loon, toezegging van vaste banen en hoe ze het werk veilig en gezond gaan maken. Zo niet, dan starten we acties waarbij werkonderbrekingen nadrukkelijk niet zijn uitgesloten."

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)