Clicky

 
Transport Online - Lodewijk Asscher trekt zicht terug als PvdA-lijsttrekker

Lodewijk Asscher trekt zicht terug als PvdA-lijsttrekker

Lodewijk Asscher trekt zicht terug als PvdA-lijsttrekker
14-01-2021 10:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Lodewijk Asscher trekt zich terug als lijsttrekker voor de PvdA. De fractievoorzitter in de Tweede Kamer zegt dat in een videoboodschap op Facebook. Hij nam het besluit naar aanleiding van het vernietigende rapport over de toeslagenaffaire.

Asscher was in het vorige kabinet als minister van Sociale Zaken verantwoordelijk voor het toeslagenbeleid. In die rol wist hij niet te voorkomen dat bij de uitvoering van dat beleid door de Belastingdienst vele duizenden mensen onterecht van fraude werden beticht en in diepe financiële ellende werden gestort.

Dat wordt Asscher door de kiezer zwaar aangerekend, kwam eerder deze week naar voren uit een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. De PvdA zakte daarin van dertien naar elf zetels. De partij is nu met negen mensen vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

'Nederland na corona'

Na de historische verkiezingsnederlaag in 2017 hoopte Asscher dit jaar met zijn partij veel sterker voor de dag te kunnen komen. Dat is nodig om mee te kunnen denken over "Nederland na corona", zegt hij. "Maar ik stel vast dat de discussie over mijn rol het op dit moment niet mogelijk maakt om daarvoor te zorgen."

Asscher maakte eerder al excuses voor zijn rol in de toeslagenaffaire. Hij gaf onlangs aan wel gewoon door te willen als lijsttrekker, hoewel in het toeslagenrapport ook harde verwijten aan zijn adres stonden. Een groep PvdA'ers drong aan op zijn terugtreden maar hij kon bij prominente partijleden nog altijd rekenen op veel steun.

Fraudejacht

Ook nu blijft Asscher benadrukken dat hij zelf geprobeerd heeft de scherpe kantjes van het toeslagenbeleid af te halen, maar moet hij ook erkennen dat dit niet gelukt is. Hij houdt vol dat hij niets wist van de ontspoorde fraudejacht waar duizenden mensen de dupe van werden.

Asscher maakte naam in de Amsterdamse gemeentepolitiek voordat hij in 2012 minister en vicepremier werd in het tweede kabinet-Rutte. Eind 2016 won hij de strijd om het lijsttrekkerschap van toenmalig fractievoorzitter in de Tweede Kamer Diederik Samsom.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden