Clicky


Huis van Afgevaardigden stemt opnieuw voor afzetten Trump

Huis van Afgevaardigden stemt opnieuw voor afzetten Trump
13-01-2021 23:46 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - Een historische gebeurtenis in het Amerikaanse parlement. Voor de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis krijgt een president voor de tweede keer een afzettingsprocedure aan zijn broek.

Het Huis van Afgevaardigden van het parlement vindt dat president Donald Trump moet worden afgezet. De Republikein, nog een week in ambt, wordt beschuldigd van het aanzetten tot een opstand. Hij zou aanhangers hebben opgehitst het parlement in Washington te bestormen.

De stap van het Huis geldt als politiek signaal dat wat Trump heeft gedaan, echt niet door de beugel kan, meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN. Verder werd benadrukt dat de parlementariërs zelf slachtoffer waren van de aanval door een meute en zich in veiligheid moesten brengen. Bij de bestorming vielen meerdere doden.

Volgende stap

Een meerderheid van het door Democraten gedomineerde Huis stemde voor een zogenoemde impeachment, onder wie ook tien Republikeinen. Een van hen was Liz Cheney, dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney onder president George W. Bush.

Om de president daadwerkelijk weg te krijgen, moet de Senaat akkoord gaan. In deze kamer van het parlement hebben de Republikeinen nu nog een meerderheid. Zij buigen zich op zijn vroegst volgende week over de volgende stap. Maar woensdag 20 januari volgt al de inhuldiging van president Joe Biden. Een daadwerkelijke afzetting van Trump is zo niet meer haalbaar. Maar de schande van twee impeachments zal aan hem blijven kleven, aldus Amerikaanse media.

Eerste poging strandde

Een Democratische afgevaardigde maakte nog eens duidelijk waarom president Trump meteen weg moet: "Er zijn momenteel meer troepen in Washington dan in Afghanistan. En ze zijn hier om ons te verdedigen tegen de opperbevelhebber, de president van de Verenigde Staten en zijn gepeupel." Alleen al in het parlement zijn duizenden leden van de nationale garde gestationeerd. Deze reservestrijdkrachten moeten een tweede bestorming voorkomen.

De eerste poging Trump af te zetten strandde vorig jaar in de Senaat. Trump werd toen machtsmisbruik en belemmering van het parlement ten laste gelegd. Hij zou zijn bevoegdheden hebben misbruikt om Oekraïne onder druk te zetten voor zijn eigen politieke gewin.