Transport Online - Lagerhuis VS begint debat over afzetting Trump

Lagerhuis VS begint debat over afzetting Trump

Lagerhuis VS begint debat over afzetting Trump
13-01-2021 20:24 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is woensdag begonnen met een debat over het afzetten van president Donald Trump. De verwachting is dat de parlementariërs daar later op de dag over stemmen.

Trump wordt beschuldigd van het oproepen tot een opstand tegen de regering van de Verenigde Staten omdat hij zijn aanhangers heeft opgehitst om het parlementsgebouw in Washington te bestormen. Daarbij vielen vorige week vijf doden en vele gewonden.

Het lijkt onvermijdelijk dat het lagerhuis van het parlement groen licht geeft. In het door Democraten gedomineerde Huis is een meerderheid voor het afzetten van Trump, die over een week wordt opgevolgd door de Democraat Joe Biden. Ook een aantal Republikeinse leden heeft aangekondigd ervoor te stemmen.

Na enige uren debat besloot een meerderheid (221 tegen 203) dat de resolutie kan worden behandeld om over te gaan tot de zogenoemde impeachment. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, herhaalde dat Trump een gevaar voor de VS betekent. Zij riep de Senaat, die uiteindelijk het laatste woord heeft, op hem te veroordelen.

De fractieleider van de Republikeinse minderheid in het Huis, Kevin McCarthy, zei dat Trump verantwoordelijkheid draagt voor de aanval op het Congres, maar volgens hem is het "fout" om hem nu haastig af te zetten. "Hij had de meute onmiddellijk moeten veroordelen toen hij zag wat zich ontvouwde", aldus McCarthy. Zeker zes van zijn partijgenoten gaven aan wel voor impeachment te stemmen.

Republikeinse leiders in de Senaat bekijken ondertussen of dat proces snel kan beginnen, meldde persbureau Reuters, maar dat zal volgens de partij deze week niet meer gebeuren. Om Trump af te zetten is een tweederdemeerderheid in de Senaat nodig. Een besluit daarover is nog niet genomen.

De beveiliging rond het Capitool is enorm aangescherpt. Gevreesd wordt dat Trump-activisten in aanloop naar Bidens beëdiging opnieuw geweld gaan gebruiken.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,744
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions