Clicky

 
Transport Online - Democraten lagerhuis dienen resolutie in om Trump af te zetten

Democraten lagerhuis dienen resolutie in om Trump af te zetten

Democraten lagerhuis dienen resolutie in om Trump af te zetten
11-01-2021 17:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

WASHINGTON - De Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden (lagerhuis) hebben formeel een resolutie ingediend voor een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. In de resolutie is een aanklacht tegen Trump geformuleerd waarin hij wordt beschuldigd van het aanzetten tot een opstand voor zijn rol bij de rellen rond het Capitool.

De Democraten hebben verder een resolutie opgesteld waarin vicepresident Mike Pence wordt gevraagd Trump te ontslaan door een beroep te doen op het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet. Onder die regeling kan Trump, wiens ambtstermijn volgende week woensdag afloopt, relatief snel uit het Witte Huis worden gezet.

Omdat de Republikeinen in het door de Democraten geleide Huis die laatste resolutie niet direct in stemming wilden brengen, werd daarop de impeachmentresolutie geïntroduceerd. Dinsdag zal het lagerhuis alsnog over de oproep aan Pence stemmen. Pence en een deel van het kabinet kunnen Trump uit zijn functie zetten als zij vinden dat de president zijn taken niet meer kan uitvoeren.

De vraag is of de vicepresident naar het Huis zal luisteren en gebruik zal maken van het 25e amendement. De Democratische Huisvoorzitter Nancy Pelosi wil dat hij binnen 24 uur met een reactie komt, nadat het Huis met de resolutie heeft ingestemd.

De afzettingsprocedure die de Democraten anders willen neemt meer tijd in de beslag. Om Trump op die manier weg te krijgen, is ook de steun nodig van twee derde van de Senaat (het hogerhuis), die nu nog in handen is van de Republikeinen.

Als het Huis van Afgevaardigden besluit Trump te 'impeachen', zou daarmee geschiedenis worden geschreven. Het zou de eerste keer zijn dat een president twee keer te maken krijgt met zo'n afzettingsprocedure. Volgens de Democratische voorman Steny Hoyer kan in het Huis woensdag al worden gestemd over de 'impeachment'.

De Democraten willen Trump vroegtijdig uit het Witte Huis hebben vanwege de rellen in en rond het Capitool van vorige week. Trump-supporters belegerden toen het onderkomen van het Amerikaanse Congres, vielen het gebouw binnen en richtten vernielingen aan. Daarbij vielen vijf doden en tientallen gewonden.

In de impeachmentaanklacht tegen Trump wordt onder meer verwezen naar de valse claims van Trump over verkiezingsfraude en de toespraak die hij gaf aan zijn aanhangers voorafgaand aan de bestorming van het Capitool.

"Door dit alles bracht president Trump de veiligheid van de Verenigde Staten en hun overheidsinstellingen ernstig in gevaar", aldus de aanklacht. "Hij bedreigde de integriteit van het Democratisch bestel, bemoeide zich met de vreedzame machtsoverdracht en bracht een gelijkwaardig overheidsorgaan in gevaar."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,983
Diesel1,629

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions