Transport Online - Merkel bezorgd over censuur 'directies van grote ondernemingen'

Merkel bezorgd over censuur 'directies van grote ondernemingen'

Merkel bezorgd over censuur 'directies van grote ondernemingen'
11-01-2021 15:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/AFP

BERLIJN - Bondskanselier Merkel vindt het bedenkelijk dat de Twitter het account van de Amerikaanse president Trump permanent heeft geblokkeerd. Haar woordvoerder zei maandag dat het volgens Merkel wel "mogelijk moet zijn de vrijheid van meningsuiting te beperken, maar dat moet gebeuren op basis van wat de wetgever bepaalt en niet wat de directie van een groot bedrijf" ervan denkt. Alleen de wetgever mag het grondrecht van vrijheid van meningsuiting inperken, want aan het aanzetten tot geweld of verspreiden van valse informatie moeten wel grenzen worden gesteld.

Volgens Twitter zou Trump aanzetten tot geweld en gooide daarom diens account eruit. Trump had 90 miljoen volgers en kreeg in november 74 miljoen stemmen. Hij heeft het vaker aan de stok gehad met Twitter en Trump heeft het daar ook eerder in een persoonlijk gesprek met de baas van Twitter, Jack Dorsey, over gehad. De miljardair Dorsey heeft zich een groot voorstander van globalisering getoond en lijkt een politieke tegenpool van Trump, die nationaal belang als voornaamste prioriteit predikt.

De Europese Commissaris voor Interne Markt, Thierry Breton, ziet naar eigen zeggen ook dat de rol van de online platforms dominant wordt "in de samenleving en in de democratie". Die ondernemingen zijn "stelselmatige acteurs". Maar Breton is juist blij met de sluiting van Trumps account, omdat de internetgiganten daarmee eindelijk "de verantwoordelijkheid nemen om de verspreiding van illegale content tegen te gaan".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 7 juni t/m zondag 13 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,902
Diesel1,549

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions