Clicky

 
Transport Online - Prominente PvdA'ers steunen Asscher ondanks toeslagenaffaire

Prominente PvdA'ers steunen Asscher ondanks toeslagenaffaire

Prominente PvdA'ers steunen Asscher ondanks toeslagenaffaire
09-01-2021 15:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Een groep PvdA'ers, onder wie een aantal prominente leden, steunt het lijsttrekkerschap van Lodewijk Asscher, ondanks zijn rol in de affaire met de kinderopvangtoeslag. Eerder werd juist een motie van wantrouwen tegen de partijleider aangekondigd, waarover volgend weekeinde op het congres wordt gestemd. Tijdens dat congres zullen leden zich ook uitspreken voor een nieuwe motie, waarin juist steun wordt uitgesproken voor Asscher.

In een brief roepen de 275 leden, onder leiding van Pieter Paul Slikker, fractievoorzitter in Den Bosch, andere leden op ook hun steun voor Asscher uit te spreken. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, voormalige ministers Jet Bussemaker en Jeroen Dijsselbloem en de huidige Tweede Kamerfractie hebben de brief ondertekend.

Het toeslagenrapport dat de speciale Kamercommissie eind vorig jaar publiceerde, raakte ook Asscher als minister van Sociale Zaken en vicepremier in het vorige kabinet. Maar de PvdA-leden vinden het goed dat Asscher direct door het stof ging en lessen wil trekken uit het vernietigende rapport. "Als een van de weinige betrokkenen omarmde hij ten volle de uitkomsten van het onderzoek, legde hij er verantwoording over af, bood hij er excuses voor aan." Slikker zegt na een bericht van de NOS over zijn motie dat hij het "gek zou vinden als degene die juist zijn excuses heeft gemaakt" het veld moet ruimen.

Volgens Slikker speelt ook mee dat de harde kritiek van de Kamercommissie niet alleen Asscher, maar ook collega-bewindspersonen, de Tweede Kamer, de Belastingdienst en zelfs de rechtspraak raakte. Eerder zei Asscher tegen Trouw al dat hij zichzelf "bij uitstek" degene vindt die de verzorgingsstaat kan repareren en het vertrouwen van burgers in de overheid kan herstellen.

Tijdens het congres wordt ook gestemd over een motie van wantrouwen tegen Asscher, ingediend door actief PvdA-lid Francisca Drijver. Minimaal honderd leden moeten het indienen van zo'n motie ondersteunen voordat erover gestemd kan worden. Drijver kreeg genoeg leden achter zich, maar ook de 'Motie van Steun' kreeg binnen een half uur genoeg steunbetuigingen. Volgens Slikker zegt dat veel over "steun voor leiderschap wat feilbaarheid toont, verantwoording aflegt en excuses maakt".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden