Clicky

 
Transport Online - Democraten willen afzettingsprocedure Trump snel in gang zetten

Democraten willen afzettingsprocedure Trump snel in gang zetten

Democraten willen afzettingsprocedure Trump snel in gang zetten
08-01-2021 16:16 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Democraten staan klaar om volgende week stappen te zetten om president Donald Trump uit zijn ambt te zetten vanwege de bestorming van het Amerikaanse parlement door zijn aanhangers. Alle beschikbare instrumenten worden ingezet om te zorgen dat dat gebeurt, zei de ondervoorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Katherine Clark, tegen CNN.

Volgens Clark is dat nodig "om onze democratie te beschermen". De eerste stappen richting ‘impeachment’ worden gezet als vicepresident Mike Pence weigert Trump uit zijn functie te ontheffen. Die zou daar volgens twee adviseurs weinig voor voelen. Sowieso is Trump vanaf 20 januari geen president meer.

Trumps opvolger Joe Biden heeft zich nog niet over de kwestie uitgelaten. Hij richt zich op het begin van zijn ambtstermijn, zei een woordvoerder van zijn overgangsteam. Het eventueel activeren van het 25e amendement of het opstarten van een impeachmentprocedure laat hij over aan het Congres, Mike Pence en leden van Trumps regering.

Kleine kans

De Democratische congresleiders Chuck Schumer en Nancy Pelosi zeiden donderdag al dat ze Trump door het parlement willen laten afzetten als Pence en de rest van het kabinet hem laten zitten. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat moeten dan bijeenkomen om de afzettingsprocedure in gang te zetten. De kans dat de Republikeinen, die een meerderheid in de Senaat hebben, daarmee instemmen, wordt klein geacht.

Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemde Trump donderdag een "enorm gevaarlijk persoon die een gewapende opstand tegen ons land heeft aangewakkerd".

Het 25e amendement kan worden gebruikt om een president uit zijn functie te zetten als de vicepresident en kabinetsleden oordelen dat de president zijn taken niet meer kan uitvoeren.Schumer en Pelosi waren drijvende krachten achter de eerdere impeachment van Trump. De Senaat hield dat uiteindelijk tegen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,980
Diesel1,624

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions