Clicky

 Veel vrachtwagens retour gestuurd bij Calais, Duinkerken en Dover vanwege verkeerde douanepapieren

Veel vrachtwagens retour gestuurd bij Calais, Duinkerken en Dover vanwege verkeerde douanepapieren
08-01-2021 11:39 | Transport | auteur Redactie

CALAIS - Veel vervoerders blijken na de brexit toch niet helemaal hun douanepapieren op orde te hebben. Veel vrachtwagens worden daarom ook teruggestuurd in de haven van Calais, Duinkerken en Dover, dat meldt onder meer Ferrymaatschappij DFDS in een verklaring.

Ook TLN meldt dat er verschillende problemen zijn waar vervoerders tegenaan lopen bij het transport van of naar Groot-Brittannië. Hieronder een checklist om de meest voorkomende problemen te voorkomen. De meest veelvoorkomende problemen zijn vaak relatief makkelijk te verhelpen, maar leiden wel tot vertraging in het proces. TLN adviseert nadrukkelijk om je nog vóór de rit goed voor te bereiden en pas te gaan rijden als alle documenten en gegevens op orde zijn. Zo voorkom je stilstand in de haven.

Keuringsafspraak NVWA

Als je veterinaire goederen uit het VK invoert, moet voor aankomst in Nederland een D-controle conform aanwezig zijn. De douane controleert hier bij iedere veterinaire zending op. Let op: als er geen D-conform verklaring aanwezig is, wordt de vrachtwagen of trailer NIET toegelaten in Nederland en kan de lading worden teruggestuurd naar het VK.

MRN-nummer

De Douane meldt dat veel MRN-nummers die bij de Melding Export Documentatie (MED) worden opgegeven niet juist zijn. Als er een verkeerd MRN-nummer is opgegeven, komt de trailer niets langs de Douane en wordt de vrachtwagen naar een parkeerplaats verwezen, tot een correct MRN-nummer wordt opgestuurd. Controleer daarom zelf, nog vóór het transport, of het juiste MRN-nummer is doorgegeven.

Douanedocument voor export

Portbase meldt dat veel vervoerders export douanedocumenten in het VK in Portbase invoeren als import douanedocument. Dat is fout. Ook als dit wordt gedaan als het gaat om een doorgaand T1-document. In dat geval moet de ferryterminal het douanedocument invoeren.

ENS-aangifte

Als je via het VK naar Ierland rijdt, moet de transporteur vóór binnenkomst in Ierland een ENS-aangifte doen. Let op: dit is alleen van toepassing bij begeleid vervoer. Bij onbegeleid vervoer is dit de verantwoordelijkheid van de ferrymaatschappij. Als je niet weet hoe je een ENS-aangifte moet doen, kan je gebruik maken van een (Ierse) douaneagent.

Foto's

  • J.Roeland
    L. van Leeuwen
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,076
Diesel1,896

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats