Clicky

 
Transport Online - Martin van den Brink negende na pittige vijfde etappe

Martin van den Brink negende na pittige vijfde etappe

Martin van den Brink negende na pittige vijfde etappe
08-01-2021 08:45 | Etappes | auteur Redactie

AL QAISUMAH - Martin van den Brink heeft zich staande gehouden in de top tien van het algemeen klassement in de Dakar Rally. De kopman van Mammoet Rallysport finishte als twaalfde. In de rangschikking is de formatie nu negende.

De brigade van Mammoet Rallysport heeft zich door de stabiele prestaties gemengd in het spel tussen de zeven teams die in een fel gevecht zijn gewikkeld om de plaatsen vier tot en met tien.

Voor de eerste keer deze Dakar Rally werd Martin van den Brink niet de snelste Nederlander in de proef. Die eer ging vandaag naar Gert Huzink (tiende). Ook Renault-collega Pascal de Baar was een fractie sneller en eindigde als elfde net voor Martin en zijn co-piloten. De winst in de etappe was in eerste instantie voor titelverdediger Andrey Karginov.

De Kamaz-rijder bleef Vishneuski en Sotnikov net voor. Karginov kreeg echter een tijdstraf van 20 minuten en werd daardoor ‘slechts’ achtste. Vishneuski bleef tweede omdat hij twee minuten straf opliep. Koploper Sotnikov deed zodoende weer goede zaken en heeft nu bijna 34 minuten voorsprong op teamgenoot Anton Shibalov. Martin Macik (Iveco) is derde op ruim 51 minuten.

Volop spanning achter de top

Achter de top drie is er volop spanning. Nummer vier Ales Loprais heeft 1 uur en 2 minuten en 25 seconden achterstand. Karginov is nummer tien in het klassement op 2.18.36. Tussen Loprais en de Rus staan achtereenvolgens Mardeev, Casale, Vishneuski, Soltys en Martin van den Brink. De Harskamper heeft 1.51.13 achterstand op Sotnikov. Het verschil tussen de nummer vier (Loprais) en de equipe van Mammoet Rallysport is slechts 48 minuten en 48 seconden. De spanning in de top tien zal de komende etappes alleen maar verder stijgen. Voor al deze teams is een top vijf klassering nog haalbaar.

Met vijf trucks verkeerde rots binnen gereden

De etappe van Riyadh naar Al Qaisumah ging over 662 kilometer. De klassementsproef was maar liefst 456 kilometer. Het gevarieerde parcours had vandaag zand, snelle paden en duinen op het menu.

In de openingsfase was er direct een belangrijke rol weggelegd voor de navigators. Tientallen motorrijders, auto’s en trucks gingen de mist in op de eerste kilometers. "We reden met vijf trucks de verkeerde rotspartij binnen. Dat spoor liep uiteindelijk dood. We moesten de juiste route zoeken. De rijders die er toen net aankwamen sloten bij ons aan. Dat heeft bijna een half uur gekost. Dat was jammer, maar ook het enige smetje op de dag."

Volgens Martin was het "een pittige proef". Het team van Mammoet Rallysport eindigde uiteindelijk als twaalfde in de vijfde etappe. "We moeten tevreden zijn. Het belangrijkste is dat we zonder problemen de finish weer hebben gehaald", aldus de rijder uit Harskamp, die met Wouter de Graaff en Daniel Kozlovsky na het afsluiten van de zware klassementsproef nog een toetje kreeg voorgeschoteld. "Het is nog niet klaar voor vandaag. We moeten nog tweehonderd kilometer naar het bivak in Al Qaisumah."

Mitchel weer goed onderweg

Als de kopmannen van Mammoet Rallysport in het assitentiepark arriveren moeten ze nog een paar uur wachten op de terugkeer van Mitchel van den Brink en zijn manschappen.

De debutant was vandaag opnieuw sterk bezig. De 18-jarige Van den Brink is nog op weg naar het einde van de proef, maar ligt op koers voor een nieuwe dagklassering rond de twintigste plaats.

Nadat Mitchel, Richard Mouw en Wilfred Schuurman dinsdag al opzien baarden maakten ze woensdag opnieuw indruk. De twintigste plaats was een bevestiging voor de prestatie van dinsdag. "Voor de tweede keer in het licht van de proef. Ja, ik ben er echt blij mee", aldus Mitchel na afloop van de vierde etappe. ,,Het was een lange dag. De proef was bloedsnel en op de paden was het vooral veel stuiteren. We hebben lekker ons eigen tempo gereden en zijn niet in de problemen geweest", zo vertelde de debutant net na de proef.

De zesde etappe gaat vrijdag van Al Qaisumah naar Ha’il en is totaal 618 kilometer lang. De special is 448 kilometer. In de laatste etappe voor de rustdag wacht de rijders veel zand en duinen. De verwachting is dat veel rijders niet voor het donker in het bivak zullen arriveren. Zaterdag is er een rustdag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats