Clicky

 
Transport Online - Capitool in Washington bestormd door Trump-aanhangers

Capitool in Washington bestormd door Trump-aanhangers

Capitool in Washington bestormd door Trump-aanhangers
06-01-2021 20:56 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - [update] Het Capitool, de zetel van het Amerikaanse parlement, is woensdagmiddag plaatselijke tijd bestormd door een meute boze Trump-aanhangers. Zij wilden zo voorkomen dat het Congres de uitslag van de presidentsverkiezingen in november zou vaststellen. President Donald Trump heeft sinds zijn verkiezingsnederlaag stelselmatig zonder enig bewijs beweerd dat de Democraten de verkiezingen "hebben gestolen".

Duizenden boze Trump-aanhangers verzamelden zich woensdag in Washington om te demonstreren tegen de verkiezingsuitslag en trokken, opgeruid door de woorden van president Trump, naar het Capitool. Daar braken honderden relschoppers aan het begin van de middag door de dranghekken, waarop zij het Capitool bestormden.

De Amerikaanse parlementszitting ging daarop in lockdown, waarbij de leden van de Senaat, het Huis van Afgevaardigden in veiligheid werden gebracht. De meute wist door te dringen tot onder meer de Senaatszaal en kantoren en richtte enorme vernielingen aan. De Capitoolpolitie in de zaal van het Huis van Afgevaardigden zag zich gedwongen om vuurwapens te trekken toen de bestormers door de gebarricadeerde deur dreigden te breken. In het Capitool zijn meerdere schoten gelost, waarbij de politie minstens één vrouw zou hebben neergeschoten.

President Trump riep zijn aanhangers via Twitter op om vooral "vreedzaam" te zijn, maar verzuimde aanvankelijk om erop aan te dringen dat de relschoppers naar huis zouden gaan. Aankomend president Joe Biden eiste daarop dat Trump onmiddellijk een televisietoespraak zou houden waarin deze de bestormers zou oproepen om te vertrekken. Trump was kort daarop te zien in een opgenomen videoboodschap, waarin hij eerst zijn ongefundeerde klaagzang over verkiezingsfraude herhaalde en er daarna bij zijn aanhangers op aandrong om naar huis te gaan.

Ondertussen werden de Nationale Garde en een grote politiemacht op de been gebracht om het Capitool en de omgeving schoon te vegen. Even voor 17.30 uur plaatselijke tijd gaven de autoriteiten aan dat het Capitool was veiliggesteld. De plaatselijke autoriteiten in Washington en de voorsteden hadden intussen ook een avondklok ingesteld om de openbare orde te herstellen, maar de demonstranten rond het Capitool trokken zich daar aanvankelijk maar weinig van aan.

De stemmen van het Kiescollege, die door het Congres ceremonieel geratificeerd hadden moeten worden, zijn gered van de meute, schreef de Democratische senator senator Jeff Merkley op Twitter. De Democraten willen zo snel mogelijk doorgaan met het vaststellen van de uitslag, zodat Joe Biden op 20 januari kan worden geïnaugureerd als 46e president van de Verenigde Staten. Ook Mitch McConnell, de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat, wil dat de uitslag woensdag nog wordt vastgesteld.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,104
Diesel1,724

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions