Transport Online - Republikeinse senatoren willen zege Biden dwarsbomen

Republikeinse senatoren willen zege Biden dwarsbomen

Republikeinse senatoren willen zege Biden dwarsbomen
02-01-2021 23:39 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

WASHINGTON - Elf Republikeinse senatoren hebben zaterdag aangekondigd bezwaar te maken als het Amerikaanse Congres op 6 januari de uitslag van de presidentsverkiezing moet goedkeuren.

Het Congres, dat bestaat uit het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, moet woensdag de stemmen van het kiescollege tellen. Daarna wordt vastgesteld dat de Democraat Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Dit is normaal gesproken een formaliteit, maar senator Ted Cruz uit Texas, die de groep Republikeinen aanvoert, zei dat ze moeilijk gaan doen over de kiesmannen die Biden achter zich heeft gekregen in de zogeheten swing states. Dit zijn staten waar het er meestal om spant wie er wint.

In deze staten zou dan een onderzoek van tien dagen moeten volgen dat moet uitwijzen of de verkiezingen er wel eerlijk zijn gelopen. President Trump weigert zich neer te leggen bij zijn nederlaag. Volgens hem is er gefraudeerd bij de verkiezingen, maar dat heeft hij nog nooit kunnen bewijzen.

Meerdere Republikeinse senatoren raden hun partijgenoten af om de zitting van het Congres op te houden met bezwaren die vrijwel zeker kansloos zijn. De Republikeinse fractievoorzitter in de Senaat Mitch McConnell heeft al erkend dat Biden de verkiezingen heeft gewonnen. Hij heeft er bij zijn partijgenoten op aangedrongen zich niet te verzetten tegen de goedkeuring van de verkiezingsuitslag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen