Clicky


'Kwart afval containerramp MSC Zoe nog altijd niet opgeruimd'

'Kwart afval containerramp MSC Zoe nog altijd niet opgeruimd'
02-01-2021 10:16 | Incidenten | auteur ANP

UTRECHT - Twee jaar nadat 342 containers overboord sloegen van het containerschip MSC Zoe, ligt een kwart van de troep nog altijd in de Noordzee. In de nacht van 1 op 2 januari belandde in zwaar weer 3,2 miljoen kilo afval in zowel de Noordzee als de Waddenzee. Dat moet zo snel mogelijk worden opgeruimd, zegt Ewout van Galen van Stichting De Noordzee. "Ook het onzichtbare afval in zee is schadelijk."

Om de aandacht te vestigen op de nog altijd ronddrijvende rommel uit de containers heeft Stichting De Noordzee de foto 'Zou jij helpen als het kon?' gepresenteerd. Daarop is een man te zien met een afvalgrijper en een vuilniszak bij de branding, die tuurt over de Noordzee. De foto symboliseert dat de overheid in november 2019 is gestopt met het opruimen van het afval, dat onder meer op de Waddeneilanden aanspoelde.

"We zijn blij met de moeite die is gedaan en de 2,4 miljoen kilo afval die uit zee is gehaald," aldus Van Galen. "Maar het kan niet zo zijn dat nu alleen het afval wordt opgeruimd dat toevallig aanspoelt of in een vissersnet belandt. Dat laatste levert zelfs gevaarlijke situaties op. En plastic afval vergaat niet, dus dit probleem verdwijnt niet vanzelf."

"Naast het voorkomen van nieuwe containerrampen wil Stichting De Noordzee dat het hoofdstuk ‘containerramp MSC Zoe’ netjes wordt afgesloten. En dat betekent: al het afval uit zee", zegt Van Galen.

Foto's

  • N. van Leeuwen Transport
    N. van Leeuwen Transport
  • J.Roeland
    VAN BREE
  • J.Roeland
    D.V.M. Transport
  • J.Roeland
    VAN DER MOST
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,187
Diesel1,958

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions