Transport Online - Maurik van den Heuvel klaar voor proloog

Maurik van den Heuvel klaar voor proloog

Maurik van den Heuvel klaar voor proloog
01-01-2021 19:04 | Algemeen | auteur Redactie

DJEDDA - Saoedi-Arabië is nieuw voor Maurik van den Heuvel, maar dat betekent niet dat hij morgen volledig blanco aan de proloog van de Dakar begint. “Ik ben de afgelopen tijd overladen met tips and tricks van thuisblijvers die hier eigenlijk ook gewoon aan de start hadden moeten staan”, vertelt hij bij het Koning Abdullah Stadion in Djedda, waar de keuringen zijn en waar morgen ook de ceremoniële podiumstart is.

“Ik had ook al uitgebreid beelden van vorig jaar terug gekeken om een indruk te krijgen van het landschap, maar uiteindelijk denk ik dat het allemaal niet zoveel zal uitmaken. Het is anders dan twee jaar geleden in Peru, zoveel is zeker. Maar als je hier 200 kilometer zand hebt, kun je ook 200 kilometer stenen hebben. Er is veel variatie en dus is het toch altijd een verrassing. We zullen het wel zien. Gewoon gas geven lijkt me de beste optie.”

Het valt Maurik sowieso al mee dat de Dakar doorgaat. “Dat is best bijzonder in deze tijd. Maar het is allemaal goed en ontzettend strak geregeld wat coronamaatregelen betreft. Er zijn veel protocollen, met om de haverklap testen, verplichte mondkapjes, afstand houden. Voor mijn gevoel is thuis, in het normale leven, het risico om besmet te worden groter dan hier. We zitten met tweeduizend mensen in een soort coronaproof bubbel.”

Meer nog dan het landschap en de omgeving zal de nieuwe Scania een verrassing zijn. Het plan was om daarmee te gaan testen in wedstrijden in Marokko. “Maar er ging niets door, dus we hebben het moeten houden bij testen in Frankrijk”, vertelt Maurik. “Alle afzonderlijke componenten zijn goed: het chassis, de motor, de automatische versnellingsbak, de schokbrekers. Het is alleen afwachten hoe het samenspel van het geheel is. Ik verwacht dat áls er problemen zijn, het met kleine dingetjes zal zijn. Een stangetje dat afbreekt, iets wat langs elkaar schuurt.”

Vandaag werd er een korte shakedown gedaan op een volgens Van den Heuvel ‘Dakarwaardig terrein’, zodat de puntjes op de i konden worden gezet. Morgenochtend vroeg moet het team de laatste technische en administratieve keuring doorlopen, en meteen daarna is al de proloog. In dat proefje van 11 kilometer wordt de startvolgorde bepaald voor de eerste etappe, zondag.

“We hebben de lat best hoog liggen”, zegt Van den Heuvel. “Ik ben al een keer negende geweest en tiende, en ik vind dat je altijd moet willen verbeteren, ondanks dat we weinig hebben gereden en alles nieuw is.”Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,407

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions