Clicky

 
Transport Online - Vijfde minder auto's op kenteken gezet in crisisjaar 2020

Vijfde minder auto's op kenteken gezet in crisisjaar 2020

Vijfde minder auto's op kenteken gezet in crisisjaar 2020
01-01-2021 11:27 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De economische gevolgen van de coronacrisis hebben de verkopen van personenwagens flink in de weg gezeten. In totaal werden afgelopen jaar 356.051 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 20 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit de officiële cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en databureau RDC. Elektrische auto’s vormden afgelopen jaar bijna een vijfde van de totale markt.

In december stokte de teller op 42.829 nieuwe personenauto's die op kenteken werden gezet. Dat betekende op jaarbasis een stijging van 3 procent. Uit voorlopige cijfers blijkt verder dat ongeveer twee derde van de registraties vorige maand een elektrische auto betrof. Mogelijk dat de aangescherpte bijtellingsregels per 1 januari hier een rol hebben gespeeld.

De fiscale bijtelling voor het privégebruik door zakelijke rijders is per 1 januari verhoogd naar 12 procent over de eerste 40.000 euro van de consumentenprijs voor een elektrische personenauto. Dat was in 2019 nog 8 procent over de eerste 45.000 euro. Die regeling was ook al een aanscherping van eerdere fiscale voordelen voor elektrisch rijden.

Over heel het kalenderjaar werden zo'n 70.000 elektrische auto's geregistreerd, goed voor 20 procent van de markt. In 2019 waren dat er 61.500 met een aandeel van 14 procent. De meest geregistreerde modellen afgelopen jaar waren vrijwel allemaal elektrisch aangedreven. De Kia Niro was daarbij het populairste model in Nederland. Volkswagen bleef net als voorgaande jaren qua merk marktleider met een aandeel van ruim 12,5 procent.

Voor 2021 verwachten RAI Vereniging en BOVAG dat er zo'n 400.000 nieuwe personenauto's zullen worden geregistreerd in Nederland. De verwachting is dat wederom een vijfde van alle nieuwe auto's een elektrische model zal zijn. Elektrisch rijden blijft volgens de organisaties fiscaal aantrekkelijker. Daarnaast neemt het aanbod toe en worden elektrische modellen steeds betaalbaarder.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,985
Diesel1,614

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions