Transport Online - Haven Dover in afwachting van veranderingen door brexit

Haven Dover in afwachting van veranderingen door brexit

Haven Dover in afwachting van veranderingen door brexit
31-12-2020 13:55 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

DOVER - De haven van Dover, de belangrijkste handelsverbinding van het Verenigd Koninkrijk met de Europese Unie, wacht met spanning op de brexit en de gevolgen van het Britse vertrek uit het landenblok voor de onderlinge handel. Om middernacht neemt het Verenigd Koninkrijk definitief afscheid van de EU en gaan nieuwe douane- en grensformaliteiten in.

Ook bij havens elders in het Verenigd Koninkrijk wordt afgewacht hoe de zaken zullen lopen in de eerste dagen na de brexit. Het hoofd van de Britse havenbrancheorganisatie denkt dat het voorlopig vrij rustig zal blijven. Veel bedrijven in het Verenigd Koninkrijk hebben de afgelopen tijd voorraden opgebouwd om zo verstoringen door de brexit te voorkomen vanwege extra papierwerk bij de douane.

Dagelijks wordt voor een bedrag van ongeveer 1,3 miljard euro aan goederen vervoerd naar het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Vanwege grote drukte bij Dover, die nog eens werd verergerd toen Frankrijk vorige week de grens een paar dagen sloot vanwege een meer besmettelijke 'Britse' coronavariant, zijn vrachtvervoerders op zoek gegaan naar alternatieven. Zo werd meer vervoerd naar andere Britse havens via veerdiensten vanuit bijvoorbeeld Nederland en België. Ook via de lucht werd meer vracht verwerkt, vooral van bederfelijke producten zoals groente en fruit maar ook medische goederen.

Een van de manieren om de hoeveelheid papierwerk aan de douane te verminderen is door vracht zonder vrachtwagenchauffeur van en naar het Verenigd Koninkrijk te transporteren, zogeheten 'unaccompanied freight'. Daarbij lost de chauffeur zijn oplegger of container die dan vervolgens apart wordt vervoerd per boot of trein en de overkant door een andere chauffeur wordt opgepikt. Door minder papierwerk worden ook de kosten voor vrachtvervoerbedrijven verlaagd.

Al met al zeggen de Britse havens goed te zijn voorbereid op de periode na de brexit, al is het onvermijdelijk dat er wat verstoringen optreden de komende tijd. Ook de haven van Rotterdam heeft aangegeven goed voorbereid te zijn, bijvoorbeeld dankzij meer douanepersoneel, een verplicht digitaal systeem om papierwerk af te handelen en extra parkeerruimte voor vrachtwagens die de papieren nog in orde moeten maken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen