Clicky

 
Transport Online - Hulpverleners gespannen over verloop jaarwisseling

Hulpverleners gespannen over verloop jaarwisseling

Hulpverleners gespannen over verloop jaarwisseling
31-12-2020 08:57 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - Politie, brandweer, ambulancediensten en burgemeesters hebben zich maximaal voorbereid op de komende jaarwisseling. Alle bestuurders en hulpverleners zijn gespannen over het verloop van de nacht van donderdag op vrijdag vanwege het vuurwerkverbod en de andere coronamaatregelen. "Het is onvoorspelbaar", aldus korpschef Henk van Essen van de Nationale Politie. Eén ding staat vast: geweld tegen hulpverleners wordt nog minder dan anders getolereerd.

Volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van burgemeesters, zijn de kerstdagen in het land rustiger verlopen dan normaal. Maar hij sluit niet dat dat "stilte voor de storm" is. "Het kan zijn dat agressie over coronamaatregelen en beperkingen er tijdens de jaarwisseling uitkomt", zei hij. Afgesproken is dat handhaven van de openbare orde tijdens de jaarwisseling op de eerste plaats komt, direct gevolgd door optreden tegen geweld tegen hulpverleners. Veel burgemeesters hebben hun inwoners in de afgelopen dagen nog eens op het hart gedrukt om thuis te blijven, mede omdat de zorg al zwaar overbelast is.

De politie zal optreden tegen het afsteken van vuurwerk, wat dit jaar helemaal verboden is, en tegen te grote groepen bij elkaar, inclusief illegale feesten. Er zullen meer agenten en handhavers op straat zijn dan in andere jaren, als de jaarwisseling ook al geldt als een hoogrisico-evenement. "Want het maatschappelijke ongenoegen is merkbaar in de samenleving." De politie zegt niks over aantallen agenten die worden ingezet. Sommige politiekorpsen zeggen ook te gaan controleren op te grote festiviteiten bij mensen thuis.

Een aantal gemeenten markeert de overgang naar 2021 met een laser- of lichtshow, ter vervanging van grote vuurwerkspektakels. Omdat die shows tegen de hemel worden geprojecteerd kunnen mensen vanuit hun eigen achtertuin meekijken. Veel kerken in het land luiden donderdagavond kort voor middernacht de klokken om het oude jaar uit te luiden. Op televisie is vanaf 23.50 uur live het Nationale Aftelmoment te zien. Het Aftelmoment wordt uitgezonden vanuit de Johan Cruyff ArenA in Amsterdam.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions