Transport Online - Britse toezichthouder keurt coronavaccin Oxford/AstraZeneca goed

Britse toezichthouder keurt coronavaccin Oxford/AstraZeneca goed

Britse toezichthouder keurt coronavaccin Oxford/AstraZeneca goed
30-12-2020 10:45 | Coronavirus | auteur ANP

LONDEN - De Britse autoriteiten hebben groen licht gegeven voor het gebruik van het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca. Het gaat om het tweede coronavaccin dat is goedgekeurd door toezichthouder MHRA. In het Verenigd Koninkrijk zijn al honderdduizenden mensen ingeënt met een middel van Pfizer en BioNTech.

Het coronavaccin van Oxford en AstraZeneca hoeft, in tegenstelling tot het Pfizer-vaccin, niet op extreem lage temperaturen te worden opgeslagen. Dat maakt grootschalige distributie van het middel een stuk eenvoudiger. Zo kan het middel laagdrempeliger worden gebruikt in bijvoorbeeld verpleeghuizen of huisartsenposten.

Een ander logistiek voordeel voor de Britten is volgens Sky News dat het middel ook wordt geproduceerd in het Verenigd Koninkrijk. Bovendien zou het coronavaccin goedkoper zijn dan vergelijkbare middelen. Een dosis kost volgens de nieuwszender ongeveer evenveel als "een kop koffie".

De Britse premier Boris Johnson noemde de goedkeuring van het vaccin een "triomf voor de Britse wetenschap". Hij zei op Twitter dat "we zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen zullen vaccineren". Zijn minister van Volksgezondheid Matt Hancock reageerde ook opgetogen en zei dat op 4 januari wordt begonnen met de uitrol van het vaccin.

De EU heeft ook honderden miljoenen doses besteld van het vaccin van Oxford en AstraZeneca. Het middel moet nog wel worden goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat eerder deze maand groen licht gaf voor het gebruik van het Pfizer-vaccin.

Het is zeer de vraag of het EMA het AstraZeneca-vaccin op korte termijn zal goedkeuren. "De gegevens die wij momenteel hebben, volstaan zelfs niet om het AstraZeneca-vaccin een voorwaardelijke vergunning te geven", zei de nummer twee van het geneesmiddelenbureau onlangs tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen