Transport Online - VK: snel versoepelingen als uitrol Oxfordvaccin goed gaat

VK: snel versoepelingen als uitrol Oxfordvaccin goed gaat

VK: snel versoepelingen als uitrol Oxfordvaccin goed gaat
28-12-2020 10:56 | Coronavirus | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

LONDEN - Als het coronavaccin van de Zweeds-Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford succesvol kan worden uitgerold kunnen beperkende maatregelen in het Verenigd Koninkrijk worden versoepeld, heeft de Britse minister voor Kabinetszaken Michael Gove gezegd. Volgens een ingewijde zou de Britse medicijnwaakhond het zogenoemde Oxfordvaccin deze week nog kunnen goedkeuren.

Drie weken geleden gaven de Britse autoriteiten al groen licht voor het op de markt brengen van het vaccin van Pfizer en BioNTech dat inmiddels al aan meer dan 600.000 Britten is toegediend. Een zware tegenslag voor Groot-Brittannië kwam onlangs echter in de vorm van een nieuwe gemuteerde variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is. Het aantal nieuwe besmettingen per etmaal neemt sindsdien rap toe in het Verenigd Koninkrijk.

Goedkeuring van het Oxfordvaccin zou het Britse vaccinatieprogramma in een stroomversnelling kunnen brengen omdat het stukken makkelijker is te transporteren en op te slaan dan het Pfizer-vaccin. Omdat het ook stukken goedkoper te produceren is, zou een dergelijke goedkeuring ook een opsteker zijn voor ontwikkelingslanden. Bovendien hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten al handtekeningen gezet voor de aankoop van grote hoeveelheden doses van het Oxfordvaccin.

Volgens minister Gove zou goedkeuring van het Oxfordvaccin voor de Britse markt een "aanzienlijke toename" in het aantal beschikbare vaccins betekenen. "Als we toestemming krijgen voor dat vaccin, en de uitrol volgens plan verloopt, kunnen we gaandeweg een aantal van de beperkingen versoepelen die het leven zo moeilijk hebben gemaakt voor velen", zei Gove tegen nieuwszender Sky News.

In het VK is het coronavirus tot dusver bij bijna 2,3 miljoen personen vastgesteld. Ruim 70.000 Covid-19-patiënten zijn er overleden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,852
Diesel1,492

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen