Clicky


Trump zet handtekening onder coronasteunpakket voor economie

Trump zet handtekening onder coronasteunpakket voor economie
28-12-2020 10:04 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WASHINGTON - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn handtekening gezet onder een door het Congres goedgekeurd steunpakket voor de Amerikaanse burgers en economie. Dat bevestigt een medewerker van de Amerikaanse regering.

Ook voorkwam de president een lamlegging van de federale overheid (shutdown) door zijn handtekening te zetten onder een federale begroting van 1,4 biljoen dollar. Hierdoor kunnen de salarissen van bijvoorbeeld overheidsmedewerkers en defensiepersoneel doorbetaald worden.

Waarom Trump plotseling overstag is gegaan na zijn eerdere kritiek is onduidelijk. Zijn weigering leidde tot een verdere vergroting van de chaotische toestanden in de regering en verslechtering in de relatie met beide kamers van het Congres. Het ondertekenen van het steunpakket kan leiden tot iets meer rust in Washington, zeggen analisten.

Steuncheque

Het Congres keurde vorige week maandag het steunpakket ter waarde van 900 miljard dollar (735 miljard euro) na maandenlange onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen goed. Trump noemde het pakket "een schande" en zinspeelde er daarmee op dat hij de wet niet zou ondertekenen.

De president wilde dat de waarde van een steuncheque voor Amerikanen die hun baan hebben verloren zou worden verhoogd van 600 naar 2000 dollar en dat "verspillende en onnodige elementen" uit de nota worden geschrapt. Trump heeft de steun van veel Democraten in het Congres voor het verhogen van de cheque naar 2000 dollar. Hij wordt door een meerderheid van zijn eigen partij hierin echter niet gesteund.

Kritiek

Zaterdag liep de eerdere steunregeling af voor Amerikanen die hun baan hebben verloren in de coronacrisis. Trumps opvolger Joe Biden uitte eerder zondag, kort na het verstrijken van de deadline, felle kritiek op de president. "Ongeveer 10 miljoen Amerikanen zullen vandaag hun werkloosheidsuitkering verliezen", aldus Biden.

In het steunpakket is naast hulp aan de burgers ook een uitbreiding van de regeling voor worstelende kleine bedrijven opgenomen en zou er meer extra geld naar scholen, luchtvaartmaatschappijen, openbaar vervoer en de verspreiding van coronavaccins gaan.