Clicky


Londen zet extra militairen in voor coronatests bij vrachtwagenchauffeurs

Londen zet extra militairen in voor coronatests bij vrachtwagenchauffeurs
25-12-2020 09:46 | Buitenland | auteur ANP

DOVER - [update 16:00 uur] De Britse regering heeft op eerste kerstdag achthonderd extra militairen naar de zuidoostelijke regio Kent gestuurd om coronatests af te nemen bij vrachtwagenchauffeurs die de oversteek naar het vasteland willen maken. Daardoor kwam het aantal militairen dat testen afneemt op 1100, meldde de Britse omroep BBC.

De grens werd zondag gesloten vanwege de virusmutatie in het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels mag vrachtverkeer weer via de Kanaaltunnel en de veerboten naar het vasteland van Europa reizen, maar de inzittenden moeten dan wel negatief zijn getest op corona.

Het afnemen van de testen verloopt traag. Volgens de BBC stonden op eerste kerstdag nog ongeveer 4000 vrachtwagens te wachten om via het Kanaal naar het vasteland te reizen.

De Britse minister van Transport Grant Shapps zei dat het nog enkele dagen zal duren voordat de problemen voor de wachtende chauffeurs zijn opgelost. Militairen organiseren het uitdelen van water en voedsel aan de wachtende rijders. "Ik weet dat het moeilijk is voor veel chauffeurs om in deze tijd van het jaar in hun cabine zitten, maar ik verzeker ze dat we ons uiterste best doen om ze thuis te krijgen", zei Shapps.

Aan de Franse kant van het Kanaal was iets meer optimisme te horen over de snelheid waarmee de problemen ten einde zullen zijn. In de haven van Calais zijn vrijdag voor 10.00 uur al zo'n 550 vrachtwagens aangekomen, zei hoofd van het havenbedrijf Benoit Rochet. "In dit tempo zou de situatie morgen moeten zijn opgelost", zei hij.

Via de Kanaaltunnel werden vrijdag voor 11.00 uur ook al tegen de vijfhonderd vrachtwagens vanuit Dover per trein naar Frankrijk gebracht, meldde exploitant Getlink.